2005 is in de boekenwereld het jaar van de megasellers geworden. Het ongekende aantal van zeven titels heeft de grens van 150.000 verkochte exemplaren overschreden. Absolute winnaar is Harry Potter en de halfbloed prins (J.K. Rowling, Uitgeverij De Harmonie), waarvan na de verschijning in november tot eind 2005 bijna 600.000 exemplaren werden verkocht. Verrassend is de hoge positie van een literair boek, Knielen op een bed violen van Jan Siebelink (Uitgeverij De Bezige Bij). Vier van de megasellers behoren tot het genre spannende boek. De nieuwe editie van Het groene boekje completeert het zevental. Dit maakte de Stichting CPNB vandaag bekend bij de publicatie van de jaarlijkse CPNB Top-100.

Best verkochte auteur is Dan Brown, van wie in 2005 bijna 950.000 boeken werden gekocht. De auteur met de meeste titels in de CPNB Top-100 is kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt met vier titels. De Nederlandse literatuur is goed vertegenwoordigd met een tiental titels, waaronder de winnaars van de Libris Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs. De meest succesvolle uitgeverij is Anthos, met acht titels in de CPNB Top-100.

Vanwege de invoering in 2005 van de Wet op de Vaste Boekenprijs zijn de gepubliceerde verkoopcijfers niet exact vergelijkbaar met die uit 2004. Tot en met 2004 registreerde de CPNB Top-100 de verkoop van algemene boeken via de erkende boekhandel. Vanaf 2005 registreert de Top-100 de verkoopcijfers in Nederland ongeacht het afzetkanaal. Dat betekent dat ook de verkoop via onder meer grootwinkelbedrijven en boekenclubs in de Top-100 weerspiegeld wordt. Ook los van deze wijziging kan geconcludeerd worden dat de oplages van de grote bestsellers blijven stijgen.
De CPNB Top-100 is door de Stichting CPNB samengesteld aan de hand van door accountants gecontroleerde verkoopcijfers van Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen.
bron:CPNB