De ziekenhuisapotheek van het MCA heeft zich voorbereid op het leveren van geneesmiddelen bij een pandemie, een grootschalige griepepidemie. Bij het uitbreken van zo'n pandemie zorgt de apotheek voor het maken en distribueren van het geneesmiddel Tamiflu in de regio Noord-Holland, boven het Noordzeekanaal.

De apotheek speelt een centrale rol omdat het geneesmiddel momenteel niet voldoende in capsulevorm voorhanden is. Door de grote vraag is het momenteel niet leverbaar door de fabrikant. Met de grondstof van Tamiflu kan de apotheek van het MCA echter het benodigde medicijn in vloeibare vorm maken. Bij een pandemie zorgt de apotheek snel en vakkundig voor het maken van het drankje.

Op aanwijzing van de GHOR-organisatie (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) zorgt de ziekenhuisapotheek ook voor de distributie van Tamiflu in Noord-Holland. Het draaiboek dat in werking moet treden bij het uitbreken van een pandemie ligt klaar. De ziekenhuisapotheek is goed voorbereid om indien nodig in actie te komen.

bron:MCA