Tijdens het rustige Pinksterweekend gaf het Openbaar Ministerie in Middelburg al stilletjes de aftrap voor het 'ZOMER IN ZEELAND'-project. Op 8 juli 2005, voor velen de laatste werk- of schooldag, start het Openbaar Ministerie voor de zevende keer met het direct aanpakken van vakantievierende wetsovertreders. Het OM straft gedurende de zeven drukste weken in Zeeland ongewenst gedrag onmiddellijk af door direct een beslissing te nemen.

24 uur per dag voor heel Zeeland

Nieuw is dat Het Openbaar Ministerie zich niet alleen meer richt op overtredingen en misdrijven gepleegd in Renesse, maar op recreatiecriminaliteit en -overlast in hà©à©l Zeeland en dat 24 uur per dag. De basis blijft het politiebureau in Renesse, maar bij openbare
ordeverstoringen elders in Zeeland kan worden geopereerd daar waar nodig. Gedurende 24 uur per dag kunnen
verdachten rekenen op een directe beslissing; overdag vanuit het arrondissementsparket in Middelburg, 's avonds en in het weekend vanuit de badplaats. Lik-op-stuk beslissingen kunnen bestaan uit het betalen van een transactie, bijvoorbeeld voor een winkeldiefstal of een belediging van de politie, of het uitreiken van een dagvaarding bij zwaardere delicten of voor recidivisten. Via een pinautomaat op het bureau kan het transactiebedrag direct worden voldaan. De verdachten met een dagvaarding zullen nog dà©ze zomer op een politierechterzitting moeten verschijnen. Nieuw is de afdoening via snelrecht voor nog zwaardere feiten. Hierbij volgt een uitspraak van de rechter binnen twee weken. Tot die tijd zit de verdachte vast.

Van wildplassen naar XTC

In 1999 werd een begin gemaakt met de aanpak van overlast veroorzaakt door onder andere het grote aantal
vakantievierende jongeren tijdens het hoogseizoen. De Gemeente Schouwen-Duiveland, de politie en het OM kozen voor aangepaste regelgeving, strenge handhaving in combinatie met intensief preventief toezicht en een consequent 'lik-op-stukbeleid'. De aanpak liet snel resultaat zien: in 1999 kregen 452 verdachten een directe reactie van het OM, in 2000 was dat gedaald tot 243 transacties en dagvaardingen. De problematiek op het gebied van de openbare orde is beheersbaar geworden. Politie en justitie richten zich dit jaar op andere terreinen: het toenemende gebruik en de handel in verdovende middelen en het uitgaansgeweld.

Het OM Middelburg draagt met deze ZOMER IN ZEELAND-aanpak bij aan de bestrijding van recreatieoverlast en

-criminaliteit in de zeven drukste weken in Zeeland. Wij wensen iedereen een (veilige) zomer in Zeeland!

bron:OM