De opeenstapeling van regelingen waarvoor toekomstige senioren moeten sparen voor later is zo uit de hand aan het lopen, dat binnenkort de huishoudspaarpot van vroeger in geen enkel huishouden meer kan ontbreken. Sparen voor prepensioen, voor AOW en aanvullend pensioen, levensloop- en spaarloonregeling. En als het aan minister Hoogervorst ligt, zelfs een zorgspaarpot waaruit ouderen de kosten van hun laatste levensjaren moeten gaan betalen. Gevolg is dat de collectiviteit wordt uitgehold, het verzekeringsstelsel wordt uitgekleed en de vergrijzing steeds meer als excuus voor bezuinigingen wordt gebruikt.

Aldus een eerste reactie van de ANBO voor 50-plussers op plannen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, die laat onderzoeken of burgers een spaarpot kunnen opbouwen waaruit ze zorgkosten van de laatste levensjaren kunnen betalen. Hoogervorst reageerde daarmee vorige week op een studie over risicosolidariteit van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). 
Volgens de ANBO voor 50-plussers is het de teneur om allerlei kosten steeds meer af te wentelen op bepaalde risicogroepen. De hogere eigen bijdragen voor zorg, de no-claim in het ziekenfonds en de huursubsidieverlaging zijn slechts enkele voorbeelden die vooral de oudere generatie treffen. De solidariteit tussen rijk en arm, tussen ziek en niet-ziek moet volgens de ouderenbond uitgangspunt zijn van beleid. De jongere generatie zal echter wanneer het Kabinet op de ingeslagen weg doorgaat, steeds meer rekening moeten houden met een opeenstapeling van regelingen waarvoor individueel gespaard moet worden. 
 
bron:Anbo