CZ krijgt de afgelopen week geregeld telefoontjes van verzekerden die melden dat zij zijn benaderd door iemand die zich uitgeeft als relatiebeheerder van CZ. De persoon belt aan huis aan, zogenaamd om het verzekeringspasje op te halen in verband met de overgang naar de nieuwe zorgverzekering. Bij in elk geval à©à©n verzekerde is het gelukt de woning in te komen toen de bewoner het pasje ging zoeken. De oplichter heeft geld en het identiteitsbewijs meegenomen. Bij andere gevallen gaf de persoon aan om op een later tijdstip terug te komen met een nieuwe CZ-pas.
Bij de signalen die CZ tot nu toe heeft gekregen, betreft het in alle gevallen mannelijke oplichters. Zij zijn al gesignaleerd in Brabant en Limburg maar CZ houdt er rekening mee dat ze hun werkterrein uitbreiden.

CZ waarschuwt om deze personen niet binnen te laten. CZ verzekeringsadviseurs komen niet aan de deur om pasjes op te halen en bovendien kunnen zij zich legitimeren.

CZ gaat vanaf eind januari al haar 2 miljoen verzekerden een nieuw pasje toesturen. Ook dan worden er geen pasjes aan de deur opgehaald. In een bijbehorende brief worden klanten erop geattendeerd dat ze het pasje bij CZ kunnen inleveren of kunnen terugsturen. Ook kunnen ze het pasje zelf vernietigen.

bron:CZ