Zorgverzekeraar VGZ gaat als eerste Nederlandse organisatie ReadSpeaker gebruiken. Readspeaker is software waarmee de tekst op een website aan de bezoeker voorgelezen wordt.  De technologie is zeer eenvoudig te gebruiken en vereist geen specifieke kennis bij de gebruiker. Website-bezoekers klikken op de speciale 'Lees Voor'-knop en de tekst op die pagina, of een geselecteerde alinea wordt voorgelezen.

VGZ maakt hiermee haar internetpagina's nog toegankelijker voor mensen met een
leeshandicap zoals slechtzienden, dyslectici, mensen met een verstandelijke handicap of analfabeten. Of gewoon voor iedereen die liever luistert dan leest. Uit onderzoek is gebleken dat dit maar liefst 20% van de Nederlandse bevolking betreft. De voorleesstem die wordt gebruikt is vriendelijk en menselijk.

ReadSpeaker is een van oorsprong Zweeds bedrijf dat in de meeste overige Europese landen een groot aantal klanten heeft. In het oog springende voorbeelden zijn het Zweedse en Franse parlement, de Italiaanse politie, veel buitenlandse gemeenten, het Duitse Handelsblatt. Zorgverzekeraar VGZ gaat nu als eerste Nederlandse onderneming de techniek toepassen op haar site. 
 
bron:VGZ