De jubileumeditie van Parkpop gaat aanstaande zondag 26 juni om 13.00 uur van start. Parkpop 2005 wordt een editie met een gouden randje: Parkpop viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. En dat gaat gevierd worden! Op 26 juni 2005 krijgt het publiek in het Zuiderpark eenmalig de kans de Parkpopgeschiedenis van de afgelopen 25 jaar te herbeleven. De programmering van deze jubileumeditie staat namelijk deels in het teken van oude Parkpop-bekenden (De Dijk, Fish, Killing Joke en Within Temptation), afgewisseld met een aantal verfrissende nieuwkomers (Ali B, Relax e.a.).

In de 25 jaar van haar bestaan is Parkpop uitgegroeid van een kleinschalig feestje naar het grootste eendaagse, gratis toegankelijke popfestival  van Europa. In 1981 startte Parkpop met à©à©n podium en 15.000 bezoekers; inmiddels is Parkpop een festival met internationale uitstraling, drie podia en honderdduizenden bezoekers.

Het programma

De line-up van deze jubileumeditie bestaat uit Elvis Costello & The Imposters, De Dijk, Gabriël Rios, Killing Joke, Fish, Tokyo Ska Paradise Orchestra, Ali B, Within Temptation, Relax, Zita Swoon, Thomas Dybdahl en een speciaal voorproefje op de Haagse Beatnach.

En Parkpop heeft een primeur in petto. Speciaal ter gelegenheid van deze jubileumeditie van Parkpop zullen Frà©dà©rique Spigt en Huub van der Lubbe hun duet Sterker dan wij twee live ten gehore brengen. Frà©dà©rique Spigt nam vorig jaar verschillende duetten op met diverse artiesten, waaronder Huub van der Lubbe, Tim Akkerman, Sarah Bettens en Katja Schuurman. De voorbereidingen en opnames van deze duetten waren in november 2004 al te zien in de documentaire Mans genoeg. Het is nooit de bedoeling geweest hier live iets mee te doen, maar zowel Frà©dà©rique als Huub zijn bereid gevonden om hun duet voor à©à©n keer op het podium van Parkpop ten gehore te brengen.

Naast de programmering op Green en Yellow Stage kan het publiek ook in 2005 weer kennis maken met het nieuwste aanstormend muziektalent op Locals Only Stage presented by Haagse Hogeschool. Op dit podium spelen in een non-stop programmering: de zes winnaars van de regionaal uitgeschreven Locals Only competitie van de Haagse Hogeschool en TV West, de zes acts van de Dommelsch Local Heroes verkiezing in het muziekblad LiveXS en de twee prijswinnaars van de Grote Prijs van Nederland 2004.

De Haagse Beatnach, die dit jaar precies 25 jaar geleden plaats vond, is een opvallende naam in de line up. Om alvast een voorproefje te geven van wat er op 17 september in De Uithof te gebeuren staat, treedt een groot aantal coryfeeën van weleer op tijdens het onderdeel Haagse Beatnach op Parkpop. Een dikke drie kwartier lang Haagse pophistorie op het podium, met optredens van Mariska Veres (Shocking Blue), Frans Krassenburg (Golden Earrings, Niko Christiansen en John LaGrand (Livin' Blues), Hans van Toorn en Fred de Wilde (Hu And The Hilltops) en Theo van Es (The Shoes). Alsof dat nog niet genoeg was, wordt er ook nog eens een blik Special Guests opengetrokken: Rob Bolland (Bolland & Bolland), Jody Pijper (Cashmere, Rainbow Train), Polle Eduard (Tee Set, After Tea), Rowin Schumm (Lichter Laaie), Johnny Lion (Jumping Jewels), Evert Nieuwstede (Urban Heroes) en last but not least, de Godfather van de Indorock, mister Andy Tielman (Tielman Brothers).

Naast de diverse optredens op de verschillende podia kan het publiek ook de traditionele festivalmarkt weer bezoeken. Parkpop presenteert dit jaar een verrassende expositie met interactieve trekjes Show your hope. De Mondiale Mobiele Expositie is een reizende expositie van unieke schilderijen. De schilderijen zijn in de tweede helft van 2004 gemaakt met de opdracht ´Toon Uw Hoop' door kunstenaars met meer dan tachtig verschillende nationaliteiten. Dit jaar reist deze mobiele expositie langs verschillende festivals in Nederland.

After Parkpop Party

De 25ste editie van Parkpop wordt traditiegetrouw afgesloten met een officiële afterparty. Als gastheren van dit feest treden naast de band Relax, de DJ's Wipneus en Pim op. Dat is natuurlijk niet zonder reden. In 2001 zorgden deze twee entertainers voor à©à©n van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van Parkpop. Ook special guest Ome Willem is dit jaar van de partij. De After Parkpop Party start om 22.00 uur in het Paard van Troje.

Haags Pop Podium LIVE

Het is inmiddels traditie dat op de dag voor Parkpop het lokale popfestival Haags Pop Podium LIVE wordt gehouden in het Openluchttheater Zuiderpark. Op een steenworp afstand van het Zuiderpark treden zaterdag 25 juni negen Haagse bands op die allen het stempel veelbelovend verdienen. De dag begint met de winnaar van de schoolbandjeswedstrijd 19 Talent Event en eindigt met een nieuwe rockgroep rond diverse ex-leden van Relax, Kane en de Anoukband

bron:Ducos/ACR