Ook dit jaar komen diverse groepen van militair-historische verenigingen uit heel Europa samen op het oefenrampterrein van de Koninklijke Landmacht aan de Amersfoortsestraatweg te Bussum (naast de Palmkazerne). Zij bouwen het terrein om tot een geallieerd doorgangskamp, zoals dat destijds overal in het bevrijde gebied kon worden gevonden.

Het 60-jarige lustrum van de bevrijding van Nederland geeft Bussum Bridgehead dit jaar natuurlijk een bijzonder karakter. Een groot deel van zuidelijk Nederland is al in 1944 bevrijd, ten tijde van de roemruchte operatie Market Garden. Doel van deze operatie was het innemen van de brug over de Rijn bij Arnhem, zodat de geallieerden van daar uit rechtstreeks konden doorbreken naar het hart van Duitsland. Hoewel dit doel uiteindelijk niet behaald is, hebben de provincies Zeeland en Noord Brabant destijds een jaar eerder dan de rest van ons land hun vrijheid herkregen.

Begin 1945 kwam de geallieerde opmars weer op gang. Eerst werden de oostelijke en noordelijke provincies door met name de Canadezen bevrijd. Het westen zuchtte nog onder Duitse overheersing en moest de beruchte hongerwinter doorstaan.

Maar op 5 mei 1945 was het zover: ook de westelijke provincies waren vrij!

De toenmalige acties waren een samenwerking van Britse, Canadese en Amerikaanse eenheden. Deze verschillende nationaliteiten zullen dan ook in groten getale vertegenwoordigd zijn op Camp Bridgehead.

Infanterie, luchtlandingstroepen, pantsereenheden, geneeskundige troepen en logistieke ondersteuning zijn allemaal te zien en te ontdekken.

Voorafgaand aan de open dagen op het kamp zelf op zaterdag 7 en zondag 8 mei, is er op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei, de traditionele bevrijdingsoptocht door het Gooi, waar alle aanwezige voertuigen aan zullen deelnemen. Bijzonder dit jaar is de grote hoeveelheid zwaar materieel.

Naar verwachting zullen er 3 heuse tanks meerijden in de optocht. Als alles meezit kunt u het indrukwekkende voorkomen van twee Sherman tanks van dichtbij ervaren, waarvan een met een vliegtuig(ster)motor. De Sherman was destijds de standaard middelzware tank van de geallieerde strijdkrachten, en is zowel door het Amerikaanse, Britse als het Canadese leger in grote aantallen ingezet. Maar ook de middelzware Amerikaanse Shaffee tank is van de partij.

Ook de artillerie is goed vertegenwoordigd. De combinatie van een High Speed rupstrekker met een Amerikaans 155 mm kanon is daarbij uniek. Ook de Sexton, een Canadees open rupsvoertuig met 25 ponder kanon is heel bijzonder. De Universal Carrier met 6-ponder kanon valt er bijna bij in het niet. Natuurlijk is de 25-ponder met trekker en munitiewagen, ditmaal in Morris Quad-uitvoering, ook van de partij.

Daarachter volgt een aantal pantserwagens. Wij verwachten diverse M8s, half tracks, een Daimler of een Lynx scout car en een GMC ¾ ton gepantserd personeelsvoertuig. De organisatie hoopt vurig dat de Humber Mk IV pantserwagen, die ook op de posters van Bridgehead te zien is, aanwezig zal kunnen zijn. Dit was een van de eerste voertuigen die het Gooi binnenrolden.

Op vrijdag 6 mei is het kamp open voor genodigden en veteranen. Nederlandse veteranen zijn welkom op vertoon van hun veteranenpas. 80 Canadese en een tiental Britse bevrijders van Gooi en Vechtstreek zullen aanwezig zijn, maar ook de veteranen die aanwezig zijn bij de herdenking van de gevallenen van het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen. Op de Kolonel Palmkazerne herdenken zij hun gevallen kameraden tijdens de oorlog en tijdens vredesoperaties daarna.

De deelnemers nemen, naast de voertuigen, een breed scala aan origineel materieel mee en richten het kamp zo volledig mogelijk in. Ze verblijven in tenten en in de ruines die op het terrein staan. Er worden veldkeukens ingericht, een veldhospitaal, een hoofdkwartier, verbindingscentra, een wapenkamer en natuurlijk een messtent waar ook voor de bezoekers een drankje en een snack te koop zullen zijn.

De deelnemers zijn allemaal volledig origineel gekleed, uitgerust en bewapend. Zij geven graag uitleg aan het publiek over het leven van Jan Soldaat tijdens de oorlogsjaren en leggen uit waar hun uitrusting precies voor diende. Van het Lee Enfield geweer tot de inhoud van de ransel. Voor de kinderen is er de mogelijkheid de hele uitrusting van een soldaat om te hangen en te ervaren, hoe zwaar dat allemaal was!

Op het kamp worden demonstraties met het aanwezige geschut gegeven. Britse groepen laten de exercitie van het Britse leger zien en de aanwezige voertuigen worden geregeld gestart voor een ritje. De infanterie heeft zich genesteld in de ruines en het bos of graaft zich in. De soldaten van 1944-1945 moesten het vaak doen met minimaal comfort en leden grote ontberingen, wat op deze manier zichtbaar wordt gemaakt. Vaak moest tijdens frontacties in de schuttersputjes worden gegeten, toilet gemaakt en zelfs geslapen.

Met de bevrijdingstocht rijdt de Beatrix Pipe Band uit Hilversum mee en verzorgt enkele optredens onderweg. Ook de Engelse entertainer Paul Harper, met zijn bekende George Formby-act, zal van de partij zijn. Op de open dagen treden op het kamp diverse tamboer- en pipe bands op.

Mogelijk komt ook een delegatie van het regiment Seaforth Highlanders of Canada op bezoek. Dit regiment was de eerste Canadese eenheid die door het Gooi richting Amsterdam trok. De delegatie neemt een eenheid kadetten en de pipes en drums van het regiment mee.

Geïnteresseerden in het verzamelen van militaire zaken uit de oorlog kunnen op de open dagen terecht op de grote openlucht-militariabeurs aan de rand van het kamp.

Ook de replica van een NAAFI-wagen, een kantinewagen van waar uit door NAAFI girls een echte kop Engelse thee wordt geserveerd, is weer aanwezig. De afkorting NAAFI staat voor Navy, Army and Air Force Institutions, een organisatie die de inwendige mens bij geallieerde eenheden, in kazernes, kampen of te velde verzorgde. De organisatie bestaat nog steeds en steunt dit initiatief van harte.

Kamp Bridgehead is geopend voor het publiek op zaterdag 7 en zondag 8 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Het kamp is gevestigd op het oefenrampterrein Crailo van de Koninklijke Landmacht aan de Amersfoortsestraatweg 109 te Bussum. U vindt de ingang door op het verkeersplein Crailo de weg langs het Marechausseegebouw in te gaan.

bron:Gemeente Bussum

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular