In de zuidelijke heft van Europa, met name op de Balkan en in het Alpengebied is de afgelopen dagen bijzonder veel regen gevallen. Wateroverlast, overstromingen en modderstromen hebben in Zwitserland en Oostenrijk aan enkele mensen het leven gekost.Dat meldden maandagochtend de Oostenrijkse en Zwitserse televisie. Ook vandaag blijft het hier flink regenen en in sommige gebieden is de ramptoestand uitgeroepen.

Het slechte weer in zuid-Europa hangt samen met een zogenoemde Genua-depressie, een actief lagedrukgebied in de Golf van Genua. Rond dat lagedrukgebied stroomt warme vochtige lucht uit het gebied van de Middellandse Zee naar het noorden. Met name in het Alpengebied waar de lucht door de bergen gedwongen wordt te stijgen ontstaan dan zware buien. Op verschillende plaatsen in Zwitserland en Oostenrijk is de afgelopen drie dagen 100 tot 200 mm gevallen, lokaal meer dan 125 mm in 24 uur. Eerder deze zomer viel er ook al veel regen in het Alpengebied. Rond 10 juli viel bij Salzburg eveneens 100 tot 150 mm in enkele dagen.

In de Balkanlanden, vooral in Roemenië was in juni al sprake van wateroverlast. De afgelopen zomer zijn hier herhaaldelijk grote hoeveelheden regen gevallen die hebben geleid tot overstromingen. Ook in de omgeving van Barcelona is het in het afgelopen weekeinde zwaar weer geweest. Plaatselijk viel in korte tijd meer dan 100 mm en viel er zware hagel. De lokale buien hebben hier echter nog geen einde kunnen maken aan de droogte. (zie Bergregens (nader verklaard).àƒÆ’? àƒÆ’?

bron:KNMI