"Juist de mensen waar onze maatschappij aan vraagt om de orde te handhaven en om te voorkomen dat gewelddadigheden plaatsvinden werden het mikpunt van redeloos geweld", benadrukte de officier van justitie maandag en vandaag tegenover de 44 Groningensupporters. Zij stonden terecht voor openlijk geweldpleging in Breda op 25 februari, de avond voor de voetbalwedstrijd NAC-Groningen. Bij elkaar werd Zo'n 3000 uur werkstraf geeist voor 40 voetbalsupporters .

Met zware strafeisen geeft het OM Breda ´een duidelijk signaal' af dat dit soort groepsgeweld tegen agenten niet wordt getolereerd. De rechtbank vonniste in vrijwel alle zaken conform de eis van de officier van justitie. De politierechter oordeelde dat de supporters medeverantwoordelijk zijn zodra ze zich als supporter aansluiten bij een groep waarvan ze weten dat die uit is op vechten. De supporters kwamen in een kennelijke poging om te vechten met NACsupporters, tegenover politieagenten te staan. De wetshandhavers werden bestormd, geduwd, geslagen en geschopt. De officier lichtte vanuit het dossier toe dat een aantal leden van de Groningse groep zich 'bewapende' met paraplu's, biljartkeus, knuppels, glaswerk, stokken, staven, stenen, asbakken en biljartballen.

De vonnissen van 44 FC Groningen supporters variëren van drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tot 80 uur werkstraf. Twee supporters die al eerder voor deze feiten in aanraking waren gekomen met justitie kregen maandag de hoogste straf opgelegd: vier maanden gevangenisstraf waarvan à©à©n voorwaardelijk. Twee supporters hoorden vrijspraak, vanwege gebrek aan bewijs. Twee supporters moeten later voorkomen.

In totaal werd voor de 40 veroordeelden 28 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, 38 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 2890 uur werkstraf.

In oktober staan tientallen NAC supporters terecht die een dag later, na de wedstrijd, ook geweld gebruikten.

bron:OM