Op 7 oktober jl. is tijdens het awards gala diner van de Businessclub Zwarte Zaken Vrouwen Nederland ( ZZVN ), die werd gehouden in de grandballroom van het Okura hotel te Amsterdam in het bijzijn van vele prominenten en 500 genodigden uit Nederland en Europa, is Melek Usta - Directeur eigenaar van Colourfull People te  Hoofddorp, uitgeroepen tot zwarte zakenvrouw Nederland 2006. Lilian Calender, Directeur School of Economics InHolland te Den Haag werd uitgeroepen tot de zwarte vrouwelijke manager 2006. De prijsuitreiking werd gedaan door de minister van verkeer en waterstaat, Karla Peijs. Onder de vele genodigden was ook aanwezig de fractievoorzitter van de VVD Mark Rutte.

Het juryrapport welke werd opgesteld onder leiding van Loek Hermans voorzitter MKB Nederland luidt als volgt;

Melek Usta, geboren in Turkije is na haar HBO opleiding jarenlang actief geweest in de werving & selectiebranche. Daar zag ze dat de groep allochtone werkzoekenden, maar ook vrouwen om diverse redenen niet goed bedient werden, terwijl werkgevers op zoek waren naar nieuw talent. Gecombineerd met een enorme ambitie, gebrek aan doorgroei in haar sector en visie heeft zij in 2000 haar bedrijf Colourful People opgericht.  Een bedrijf dat zich richt op werving, selectie en training en advies met als specialisme diversity in gender en etniciteit Zij heeft heel bewust voor een geleidelijke groei gekozen, maar is nu in een fase dat de groei wel heel erg snel gaat. Melek Usta straalt  met haar bedrijf  uit dat  continuïteit gewaarborgd is. Gevestigd in Hoofddorp heeft ze
inmiddels een indrukwekkende lijst van klanten opgebouwd. Haar aanpak kenmerkt zich door doorzettingsvermogen, gedrevenheid, passie voor haar werk en vernieuwingszin. Elke jaar voegt zij dan ook iets toe aan haar bedrijf om haar klanten beter te kunnen bedienen. Zij is een professional en zakenvrouw met een netwerk waar je niet omheen kunt. Melek Usta is darnaast ook directeur van Tannet (Turks Academisch Netwerk). Van zichzelf zegt ze dat het ondernemen haar in het bloed zit en gegeven de resultaten van haar bedrijf is de jury het daar volledig mee eens.

Lilian Calender, geboren in Suriname  heeft een lange loopbaan achter de rug bij Arbeidsvoorziening. Zij geeft sedert 1999 leiding aan eerst de Unit Economie van de Ichthus Hoogeschool die is opgegaan in InHolland. Vanaf 2002 heeft ze  zeer succesvol respectievelijk de directie gevoerd over de School of Economics te Rotterdam, Haarlem en Den Haag.  Het Onderwijsveld is dan ook haar domein, waarbij zij zich profileert als een uitstekende manager daar waar management niet altijd de sterkste kant van onderwijsinstituten is. Haar focuspunt ligt heel sterk bij het laten aansluiten van het onderwijs op de arbeidsmarkt.
Door iedereen die haar kent wordt ze neergezet als een leidinggevende met een heldere koers, aanspreekbaar, bereikbaar en geïnteresseerd in het wel en wee van zowel studenten als de professionals. Mevrouw Callender is een inspirerende en vaardige manager. Zij is succesvol door enkele bijzondere managementkwaliteiten: ze is een bruggenbrouwer, ze is stabiel en resultaatgericht. Haar doorzettingsvermogen komt onder andere tot uiting in het realiseren van een School of Economics in Suriname waar ca 25 docenten actief zijn. Het lectoraat Small Business en Micro- Finance welke onder haar bezielende leiding binnenkort ingesteld wordt getuigd van innovativiteit. Haar kennis en ideeën deelt ze door een grote inzet in het maatschappelijk veld, als lid van de Onderwijsraad Nederland en voorzitter van de Programmaraad van de NPS. Ook heeft zij deel uitgemaakt van de commissie Pavem, waarbij zij zich heeft ingezet voor de verbetering van de positie van allochtone vrouwen.

De businessclub ZZVN is al ruim negen jaar actief in Nederland. De verkiezing van de zwarte zakenvrouw Nederland vormt een van haar hoogtepunten. Zij stelt zich ten doel de positie van zwarte zakenvrouwen in de samenleving te versterken door middel van een (inter)nationaal netwerk dat niet alleen het ondernemersschap, maar ook de positie van zwarte vrouwen op hoge posities in de samenleving bevordert.

bron:ZZVN