Zwemmen in buitenwater Flevoland op eigen risicoDe provincie Flevoland roept mensen op alléén te gaan zwemmen bij officieel aangewezen zwemplaatsen. Bij mooi en warm weer trekt het buitenwater jaarlijks vele duizenden bezoekers en zwemmers. In de zwemwaterfolder staat waar men veilig kan zwemmen in de provincie. De zwemwaterfolder is af te halen bij de VVV- en ANWB-kantoren, de openbare bibliotheken, de GGDs, de recreatiebedrijven en de gemeente- en provinciehuizen.

Alle provincies in Nederland houden de waterkwaliteit en de veiligheid bij het zwemmen in open water in de gaten. Tijdens het zwemseizoen wordt bij de officiële aangewezen zwemplaatsen de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd. De waterkwaliteit bij de officieel aangewezen zwemplaatsen is tot nu toe overal goed in Flevoland.

Waterkwaliteitscontrole levert een momentopname. Weersinvloeden en factoren blauwwier of blauwalg en grote aantallen watervogels kunnen de waterkwaliteit nadelig beïnvloeden. Deze factoren zijn vooraf niet of nauwelijks vooraf in te schatten. Eventuele problemen met de waterkwaliteit worden via kranten, zwemwatertelefoon, radio, internet en teletekst (pagina 725) bekend gemaakt. De provincies hebben gezamenlijk een draaiboek om de informatie in de publiciteit te brengen. Wanneer er zich onverhoopt problemen voordoen wordt dit onmiddellijk door de provincie onder aandacht gebracht van het publiek.

De kaart met locaties en voorzieningen en de actuele informatie voor Flevoland is te vinden op www.flevoland.nl, onder zwemwater. Actuele informatie over Flevoland is ook via de zwemwatertelefoon 0320-265700 te beluisteren. Een centrale ingang tot alle zwemgelegenheden in Nederland is de site www.waterland.nl.

De provincie brengt het volgende onder de aandacht: let op voor u gaat zwemmen in buitenwater:

* Zwemmen in open water is altijd voor eigen risico
* Duik nooit in onbekend (ondiep) of troebel water

* Let op scherpe voorwerpen op de bodem en langs de oevers
* Zwem niet op plaatsen met schepen, zwem niet bij een gemaal, sluis of afvalwaterzuiveringsinstallatie

* Koud water in diepe plassen of zandgaten kunnen zorgen voor verkrampte spieren

* Ga niet zwemmen in de buurt van dode watervogels en raak geen dode dieren aan

Algen en wieren komen van nature voor in het water en vormen doorgaans geen risico. In geval van drijflagen met algen en wieren wordt het zwemmen sterk ontraden. Vaak is er bij het zwemmen in oppervlaktewater geen direct toezicht zoals dat is in zwembaden. Dit vraagt extra aandacht van de zwemmer die toch in buitenwater gaat zwemmen.

bron:Provincie FlevolandComments are closed.
%d bloggers liken dit: