Dinsdagmiddag rond 15.45 uur zijn op het Blekerswegje en de Brink, 10 mannen en 3 vrouwen, in de leeftijd van 17 tot 25 jaar, aangehouden. De aanhoudingen vonden plaats op grond van de verordening van de burgemeester van Zwolle, ter handhaving van de openbare orde. De groep kwam samen op het Blekerswegje en was in het bezit van een spandoek.

Daarop stond een tekst die een relatie legde tussen het jubileum van de koning en de woningnood in het algemeen. Kennelijk had deze groep het plan te demonstreren, hetgeen op grond van de verordening niet is toegestaan. Een dergelijke ´noodverordening´ is gebruikelijk bij grote evenementen om snel en adequaat tegen eventuele verstoringen te kunnen optreden.

Zondagnacht waren er in de stad al pamfletten opgeplakt die tot een dergelijke verstoring opriepen. In hoeverre die verband hielden met de aangehouden verdachten, wordt nader onderzocht. De verdachten zijn gehoord en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt. In de loop van de avond zijn ze heengezonden. Verder verliep de organisatie van de politie rond het bezoek van H.M. de Koningin aan de gemeenten Staphorst en Zwolle naar wens. Voor het eerst werd C2000, het nieuwe communicatiesysteem van de politie ´ grootschalig - ingezet; dat naar volle tevredenheid functioneerde. In totaal leverden circa 100 medewerkers van de Politie IJsselland een bijdrage aan het goede verloop van het bezoek.

Bron: Politie IJsselland