Zwolle is à©à©n van de zeven steden, die genomineerd zijn voor de nationale groencompetitie Entente Florale 2005 en dingt daardoor mee naar de prijs voor de groenste stad van Nederland. Op 3 juni 2005 komt een 9-koppige jury naar Zwolle om het stedelijk groen aan een kritische keuring te onderwerpen. Op 12 oktober 2005 vindt de prijsuitreiking plaats.

Het was best lastig om een goede representatieve route voor de jury te bepalen, want Zwolle heeft namelijk veel te bieden op groengebied. Zwolle heeft bijvoorbeeld de uiterwaarden, diverse parken, natuurgebieden, gevarieerde landschappen, recreatieplassen en het afwisselende beeldgroen in de binnenstad en de wijken.

Programma
Op 3 juni worden onder meer de volgende locaties getoond tijdens de vier uur durende juryronde: park Eekhout, Potgietersingel, Broerenkerkplein, Hogenkampspark, de Wipstrik, het Westerveldse bos, Aa-park, (een dierenweide), de Agnietenberg, de Milligerplas, de Stadskolk, de Rietkraag, begraafplaats Kranenburg en het groene Assenkruis in Holtenbroek. Ook wordt tijdens de route aandacht besteed aan verschillende groenaspecten zoals onze fraai met bloemen begroeide wegbermen, een vleermuiskelder en de knoflookpaddenpoelen. Deels wordt de route te fiets afgelegd en deels met de bus. Op diverse locaties is een kleine stop, waar door deskundigen en/of betrokkenen wordt ingegaan op de situatie ter plaatse. En uiteraard is er ruimte om onderweg een hapje en een drankje te nuttigen. In totaliteit bestaat het team uit zo'n vijftien mensen. Voorafgaand aan de juryexcursie is er een presentatie in Grand Hotel Wientjes en na afloop van de route houdt de jury hier beraad. In de presentatie komen behalve het groenbeleid ook groenprojecten aan de orde die niet in de route voorkomen, zoals het Engelse Werk, Buurtschap IJsselzone Zwolle, Park De Wezenlanden, Beter met Bos en Revitalisering Westerveldse Aa. Wethouder Peter Pot doet de aftrap van de presentatie. Daarnaast heeft de jury een beleidssamenvatting gekregen van het groenbeleid van de gemeente Zwolle.

Toets
Het groen op 3 juni wordt getoetst aan de hand van vaste criteria. Dat zijn: Informatie van de gemeente, inhoud en kwaliteit van visie en beleid, groen binnen de bebouwde kom, groen buiten de bebouwde kom, milieu, participatie en recreatie en toerisme. De jury is samengesteld uit tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers, gemeentelijke managers en (beleids)medewerkers op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu. De jurering voor de zeven steden en drie dorpen vindt plaats tussen juni en augustus.

bron:Gemeente Zwolle

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular