Delft, 27 september 2007 – In de Nederlandse gidsen ontbreken meer dan 15 miljoen telefoonnummers. Dit blijkt uit onderzoek van Nummerinformatiedienst Wixi 1890.
De belangrijkste oorzaken zijn mobiele telefoons en het voorkomen van telefonische verkoopgesprekken. Telefoonnummers worden persoonlijk doorgegeven in plaats van een gidsvermelding. Wixi 1890 verwacht aan telefoonabonnees de oplossing te bieden om het nummer met een Wixi trefwoord in eigen kring bekend te maken.

Inbreuk op privacy
Het aantal mobiele telefoonnummers in Nederland is groter dan het aantal inwoners. Mobiele telefoonnummers worden zelden voor een gidsvermelding aangemeld. Ook het gebruik van de huistelefoon verandert. Om telefonische verkoopgesprekken te voorkomen worden geheime telefoonnummers aangevraagd. Uit onderzoek van Wixi 1890 Nummerinformatie blijkt dat privacy belangrijker is dan bereikbaar zijn voor onbekenden. Tot dusverre worden  telefoonnummers in eigen omgeving doorgegeven.

Bekend in eigen kring
De telefoonabonnee bepaalt aan wie contactgegevens bekend gemaakt worden. Aan heel Nederland of aan bekenden. Wixi 1890 brengt de oplossing door het aanbieden van Wixi trefwoorden. Een Wixi trefwoord geeft een naam aan een telefoonnummer. Bijvoorbeeld de bedrijfsnaam, webadres, eigen naam, Hyves en productnaam. Voor ieder mobiel en vast telefoonnummer kan een zelfbedacht Wixi trefwoord worden geregistreerd. Het trefwoord is makkelijk te onthouden en te verspreiden onder relaties. Met een Wixi trefwoord wordt iedereen bekend in eigen kring. Het registreren van Wixi trefwoorden zal in oktober worden geïntroduceerd. Nu al is de Nummerinformatiedienst 1890 bereikbaar voor het opvragen van telefoonnummers en doorverbinden.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie

Van 118 naar 1890
Per 1 april kan de consument kiezen uit meerdere inlichtingennummers die bestaan uit vier cijfers en beginnen met 18 voor het opvragen van telefoonnummers. Nummerinformatiedienst Wixi 1890 is met het nummer 1890 bereikbaar. Telefonisten geven nummerinformatie en verbinden door naar het gewenste nummer van particulieren en bedrijven zoals storingsdiensten, verzekeraars, ziekenhuizen enzovoorts.

Tevreden bellers
Privacy is gebaat bij actuele nummerinformatie. Correct doorverbinden geeft tevreden bellers. Actuele nummerbestanden vormen de basis waarmee de Wixi 1890 telefonisten zich onderscheiden. De Nummerinformatiedienst onderscheidt zich tevens door de uitbreiding met Wixi trefwoorden in oktober.

Over Wixi 1890 nummerinformatiedienst en doorverbindservice
Wixi 1890 geeft nummerinformatie over alle vaste en mobiele nummers in Nederland die in telefoonbestanden vermeld staan. De informatiedienst is 24 uur per dag bereikbaar voor alle bellers in Nederland. Bellers worden persoonlijk geholpen door getrainde telefonisten. Het tarief is € 1,30 per gesprek, daarna is bellen waarnaar is doorverbonden gratis. Wixi 1890 verbindt ook gratis door naar mobiele nummers. Bellers vanaf een mobiel toestel kunnen optioneel een sms ontvangen met het gevonden nummer.

Wixi is een onafhankelijke informatiedienst gespecialiseerd in nummerinformatie en doorverbinden. De dienstverlening van Wixi 1890 met live-telefonisten vormt de basis voor de introductie van aanvullende innovatieve informatiediensten.

Wixi geeft inhoud aan innovatie van nummerinformatie en doorverbinden door de ontwikkeling van nieuwe diensten. In samenwerking met leidende kennis- en technologiebedrijven uit binnen- en buitenland zijn concrete diensten ontwikkeld. In aanvulling op Wixi 1890 introduceert Wixi in oktober doorverbinden op basis van Wixi trefwoorden. De Wixi dienstverlening zal verder worden ondersteund met het persoonlijk telefoonboek en gebruiksvriendelijke toepassingen.

Wixi is bereikbaar met het nummer 1890 voor nummerinformatie en doorverbinden als alternatief voor het voormalige 118 abonnee nummerinformatie.