De karakteristieke fabriekshallen in Laakhaven West, voorheen bekend als de Rijks Automobiel Centrale (RAC), staan tijdens de paasdagen in het teken van het 1e van der kunst festival. Dit festival wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag. Op zondag 23 maart en maandag 24 maart van 12.00 tot 17.00 uur zijn er in en rondom de hallen allerlei unieke rijdende installaties te zien met creatieve workshops voor jong en oud. Voordat volgende maand de verbouwing van de RAC van start gaat kunnen oud-werknemers van de RAC, de creatieve Hagenaars of jonge gezinnen met kinderen in een wereld stappen van electroscooters en mobiele ateliers of lekker luieren in een autoband onder genot van paaseieren en gratis koffie en thee.  

De RAC hallen liggen in Laakhaven West. Dit oude haventerrein wordt in de komende jaren volledig herontwikkeld tot een nieuwe stadswijk met 1160 woningen en 20.000 m bedrijfsruimte voor de creatieve sector. Dit jaar start de verbouwing van de RAC zodat het in 2009 in gebruik genomen kan worden als hét cultureel centrum voor evenementen, festivals, bijeenkomsten en workshops. Voor deze verbouwing is aanspraak gemaakt op een Europese subsidie. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): “De RAC zal straks hét culturele centrum zijn voor jonge, creatieve mensen. Dit festival geeft de stad alvast een voorproefje.”

Het programma
De hallen hebben tot voor kort alles te maken gehad met mobiliteit. Het was de stalling van Rijks voertuigen. Het programma van het 1e van der Kunst festival laat de bewoners van Den Haag ervaren hoe mobiliteit ook ons leven beïnvloedt. Het leven, de mens, de kunst: alles is continue in beweging. Afval-architect Denis Oudendijk van Refunc.nl heeft als curator speciaal een aantal installaties ontworpen en activiteiten bedacht met andere kunstenaars uit Den Haag. Zijn inspiratie en regie zal alles op rolletjes laten verlopen. Stap bijvoorbeeld op de koffiebakfiets of in de verhalenbus. Geniet van interactieve videoprojecties en performances vanaf een mobiel terras. Doe mee aan workshops zoals een plakbandgrafitti-workshop of maak kennis met een mobiele gebedsruimte. Dit is slechts een greep uit het gevarieerde programma.
Kijk hier voor het hele programma: http://tinyurl.com/36yjhy
Kijk hier voor de routebeschrijving en plattegrond: http://tinyurl.com/2o9mf7
Kijk hier voor de Google Map: http://tinyurl.com/2sz3az
Kijk hier voor de RAC flyer: http://tinyurl.com/3aaxcc