De Europese hotelprijzen zijn in de eerste maand van het nieuwe jaar twee procent gunstiger dan december en liggen tien procent onder het niveau van vorig jaar. De hotelprijzen in Nederland zijn van december 2009 op januari 2010 met een procent gestegen. Dit blijkt uit de trivago Hotelprijs Index (tHPI) die de hotelprijsvergelijker www.trivago.nl maandelijks publiceert.

Dà¼sseldorf, 8 januari 2010. De prijzen voor een standaard tweepersoonskamer in de grote Europese metropolen liggen met 98 euro in januari twee procent onder die van vorige maand. In vergelijking met vorig jaar zijn hotelovernachtingen in Europa met gemiddeld tien procent gedaald. In Nederland liggen de overnachtingsprijzen gemiddeld op 99 euro; een procent hoger dan die van vorige maand (98 euro).

2009/2010: Sterke daling hotelprijzen in Europa
Van de 50 steden vertegenwoordigd in de Europese tHPI zien we bij 44 steden deze maand een sterke prijsdaling ten opzichte van januari 2009. Voor veel steden is de daling ruim boven de gemiddelde daling van 10 procent. In Dublin is de daling het sterkst: 40 procent (94 euro in januari 2010 tegenover 157 euro in januari 2009). Boekarest (79 euro), Sofia (80 euro) en Mà¼nchen (100 euro) hebben na de Ierse hoofdstad lagere hotelprijzen van meer dan 20 procent. De vijf goedkoopste Europese steden in januari 2010 zijn Krakau (61 euro), Boedapest (62 euro), Granada (66 euro), Praag (68 euro) en Sevilla (76 euro). Polen en Hongarije zijn de minst dure landen in januari met een gemiddelde overnachtingsprijs van 65 euro. Zwitserland (156 euro) en Noorwegen (155 euro) hebben de hoogste hotelprijzen. Hotels in Genà¨ve (176 euro) en Oslo (158 euro) zijn dan ook tevens de duurste Europese steden deze maand.

Divers beeld in Nederlandse steden in vergelijking met vorige maand
In de Nederlandse steden zien reizigers een divers beeld met zowel dalingen als stijgingen vergeleken met vorige maand. Hotelovernachtingen in Amsterdam zijn met 104 euro in de eerste maand van het nieuwe jaar 2 procent goedkoper dan vorige maand. In Scheveningen (100 euro) kost een overnachting gemiddeld 6 procent minder. Maastricht tekent de sterkste prijsdaling op; in de stad betalen reizigers met 97 euro in januari deze maand januari 10 procent minder voor een overnachting vergeleken met december vorig jaar. In Rotterdam (103 euro) echter kost een overnachting gemiddeld elf procent meer, in Den Haag (126 euro) acht procent meer en in Utrecht (128 euro) zijn de hotelprijzen zelfs met 16 procent gestegen.
De Hotelprijs Index (tHPI) van hotelprijsvergelijker www.trivago.nl geeft de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de meest gezochte Europese steden op trivago. De gemiddelde prijzen voor een standaard tweepersoonskamer zijn berekend op basis van 50.000 dagelijkse informatieverzoeken voor hotelovernachtingen door middel van de hotelprijsvergelijking van trivago. trivago bewaart de zoekopdrachten die reizigers voor de volgende maand maken. Daarom geeft de tHPI op het moment van publicatie de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de komende maand. De tHPI vertegenwoordigt de prijzen op de online hotelmarkt: De Index wordt berekend op basis van de overnachtingsprijzen van 53 online reisbureaus en hotelketens.

Hieronder grafieken met gedetailleerde gegevens over de gemiddelde overnachtingsprijzen in steden.

1. Het overzicht van de gemiddelde overnachtingsprijzen voor de 50 in de tHPI voorkomende Europese metropolen in 2010:
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_tabel_0110.pdf

in 2009: http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_dec_prijzen.pdf
en in 2008: http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/thpi_2008_NL_prijzen.pdf

2. De gemiddelde prijzen in de Nederlandse steden:
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_tabel_nl_steden_0110.pdf

Over trivago
Met www.trivago.nl vinden reizigers het ideale hotel voor het goedkoopste tarief. De online service vergelijkt de hoteltarieven van meer dan 53 boekingsplatforms voor 400.000 hotels wereldwijd. Daarnaast heeft trivago 15 miljoen hotelbeoordelingen op de website en laat het voor elk hotel de gebruikersbeoordelingen op bekende portalen zien. trivago vergelijkt niet de prijzen van online reisbureaus, maar de kamerprijzen. De gebruiker ziet of bij de prijs het ontbijt inbegrepen is, een reservering geannuleerd kan worden, en of een creditcard voor de reservering nodig is. trivago is de enige free metasearch: bij het zoeken kan tevens een vakantieregio, een stadsnaam of hotelnaam ingevoerd worden. trivago, met het hoofdkantoor in Dà¼sseldorf, werd in 2005 opgericht en heeft ondertussen 20 landenplatforms.

Vrij voor publicatie bij vermelding bron trivago.nl.