(Persbericht) ROTTERDAM 8 december 2011 6 december jl. is in Het Oogziekenhuis Rotterdam een convenant getekend door Ergra Instituut voor Beter Zien en Het Oogzorgnetwerk. Ergra staat garant voor de bezetting van de OOGbus met optometristen die speciaal zijn opgeleid om in de bus 60+-ers te screenen op oogaandoeningen. Kees Sol, lid Raad van Bestuur van Het Oogziekenhuis Rotterdam, oorspronkelijke initiatiefnemer van Het Oogzorgnetwerk: à¢â‚¬Å“Het Oogzorgnetwerk is zeer verheugd over de samenwerking met Erga, aangezien de OOGbussen hierdoor continue verzekerd zijn van in oogzorg gespecialiseerd personeel.à¢â‚¬ Marc Asselbergs, directeur Ergra, vult aan: à¢â‚¬Å“Door deze samenwerking wordt de kwaliteit van oogzorg die in de OOGbus wordt gegeven, gegarandeerdà¢â‚¬.

OOGbus brengt eerstelijns oogzorg bij mensen thuis
De OOGbus staat bij instellingen als woonzorgcentra om bewoners en omwonenden van 60+ oogheelkundig te onderzoeken. Hierdoor is het mogelijk om oogzorg zo dicht mogelijk bij mensen thuis aan te bieden. In de OOGbus wordt een optometrisch onderzoek door een optometrist gedaan, o.a. worden de oogdruk en oogsterkte gemeten. Direct na het onderzoek informeert de optometrist de cliënt over eventuele oogaandoeningen. Indien nodig, vindt direct een doorverwijzing naar de lokale opticien, of naar de oogarts via de huisarts plaats.

Sinds de lancering in 2008 zijn inmiddels meer dan 50.000 mensen gescreend. Op dit moment rijden er 5 OOGbussen. De bedoeling is dat eind 2012 25 OOGbussen door geheel Nederland rijden.

Betere kwaliteit van leven door eenvoudige brilaanpassing
Van alle bewoners van woonzorgcentra heeft 50 procent een verminderd gezichtsvermogen dat, naast een verhoogde kans op valincidenten, ook een vermindering van de kwaliteit van leven tot gevolg heeft. Door een eenvoudige brilaanpassing of bijvoorbeeld een staaroperatie kan dit vaak verholpen worden. Het gezichtsvermogen, en dus ook de kwaliteit van leven, kan daarmee aanzienlijk verbeterd worden.

De OOGbus is een initiatief van Het Oogzorgnetwerk in samenwerking met CZ. Inmiddels ondersteunen Delta Lloyd en OHRA dit initiatief ook.
________________________________________________________________________

Noot voor de redactie
Voor beeldmateriaal op hoge resolutie en interviews met betrokkenen, kunt u contact opnemen met Maaike van Zuilen, 06 456 32 117, [email protected]

Ergra Instituut voor Beter Zien
Ergra Instituut voor Beter Zien is ruim 50 jaar de specialist op het gebied van optische hulpmiddelen, optometrie en contactlenzen in Nederland en Duitsland. Inmiddels is Ergra de specialist voor beter zien in meer dan 200 ziekenhuizen en klinieken.
www.ikwilbeterzien.nl

Het Oogzorgnetwerk
Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk.
www.oogzorgnetwerk.nl