Uit recent onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 87% van alle laptopgebruikers hun werkhouding niet op orde heeft. 50% van de respondenten heeft last van pijn in gewrichten of spieren tijdens het laptopgebruik.

De resultaten zijn schokkend te noemen. 71% geeft aan dat hun houding niet verbeterd of zelfs verslechterd is door laptopgebruik. Slechts 17% lijkt zich bewust van zijn of haar houding.

Een laptop vergt een compleet andere werkhouding in vergelijking tot een gewone PC.
Dat beaamt ook de heer Molenbroek, Professor Applied Ergonomics & Design aan de TU-Delft, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie.

"Computergebruikers nemen het kleinere toetsenbord en beeldscherm van een laptop vaak op de koop toe, tot ze klachten krijgen." zo stelt hij.

Wat zegt de wet over laptopgebruik?

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van uw medewerkers op basis van hoofdstuk 5 beeldschermarbeid van de arbeidsomstandighedenwet.
1. Zonder voorzieningen is laptopgebruik beperkt tot 2 uur per dag.
2. Het beeldscherm dient vrij positioneerbaar, gemakkelijk kantelbaar en instelbaar te zijn.
3. Toetsenbord en muis dienen los van het beeldscherm gepositioneerd te kunnen worden.
4. Een documenthouder is verplicht als men geregeld met documenten werkt.
5. Een documenthouder dient stabiel en regelbaar en zodanig geplaatst dat oncomfortabele hoofd- en oogbewegingen tot een minimum worden beperkt.

Wanneer u genoemde voorzieningen voor laptopgebruikers niet faciliteert, is het voor hen daardoor onmogelijk een goede werkhouding aan te nemen, waardoor u op de gevolgen kunt worden aangesproken.

Wat kunt u als werkgever doen?

Welke voorzorgsmaatregelen dient u te nemen indien u medewerkers een laptop ter beschikking stelt?

Professor Molenbroek: "Juist laptopgebruikers moeten beter voorgelicht worden over de consequenties van het werken ermee. De houding kan eenvoudig verbeterd worden door het gebruik van een laptophouder, een extern toetsenbord en externe muis."

Hierop aansluitend adviseert ErgoDirect de Ergo-Q260, Ergo-Q330, Ergo-T340 laptophouders. Deze zijn uitgerust met een geïntegreerde documenthouder, waardoor de laptopgebruiker documenten kan positioneren in de ergonomisch ideale kijk- en werklijn; tussen het beeldscherm en het toetsenbord.

Studies (VU Amsterdam en TNO Arbeid) tonen aan: dat laptophouders met een geïntegreerde documenthouder leidt tot een betere werkhouding, een lagere nekbelasting (-32%), hoger werkcomfort (+21%) even een toename van de productiviteit met 17%.

Voor meer informatie over efficiënt en gezond laptopgebruik kijk op www.ergodirect.nl

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular