(Persbericht) Kampen - Hà©là¨ne Vijvers derde boek heet Vr.zkt.br. Net als zijn voorgangers een romantisch verhaal met een flinke dosis spanning. Een extra toevoeging ditmaal zijn twee vrij actuele gebeurtenissen die de auteur in het verhaal heeft verweven, namelijk het populaire televisieprogramma Boer zoekt vrouw en de vervolging van een politiek tekenaar.

Over hoe ze tot deze keuze is gekomen, vertelt ze het volgende: ´Ik heb ooit zelf meegedaan aan Boer zoekt vrouw (sprak zij met schaamrood op haar kaken) en ja, ik was op televisie. Het was een opmerkelijk fragmentje dat ze lieten zien. Als je het terugziet waarin die boer mijn kandidatuur bespreekt dan zijn het echt twee werelden die met beleefd afgrijzen naar elkaar kijken: hoe kan iemand zo denken.. Destijds had ik er een kater van, want ik zag al snel in dat noch het boerenleven noch de boer iets voor mij waren, en dan kom je er wel mee op tv...dit even terzijde.
Jaren later kwam ik op het idee om het te verwerken in een boek. Ik weet hoe het daar toeging op die speeddates en ik beschrijf de locatie waarin ze zitten, natuurlijk met veel fantasie en verzonnen personages, van wie sommigen wortels in de werkelijkheid hebben. Het verhaal is echt van binnenuit geschreven: de gevoelens van de hoofdpersoon zijn voor mij uiterst inleefbaar en dat zal de lezer ook aanvoelen.
De terreur waaraan de hoofdpersoon bijna ten onder dreigt te gaan is het gevolg van een hetze die op gang komt naar aanleiding van een religieuze spotprent. Dat is inderdaad zeer actueel. De fatwa tegen Kurt Westergard bracht me op het idee om op zo'n manier de vader van Gijs daarin te betrekken. Het is een bizar verhaal maar het gebeurt en soms krijgen de bedreigde mensen een andere identiteit om ze te beschermen.‘˜

Hoofdpersoon in Vr.zkt.br. is de beeldend kunstenares Isadora de Roi. Ze woont met haar achtjarige zoon Gijs - geboren uit een vroegere relatie - op de boerderij die ze erfde van Willem, haar overleden echtgenoot. Na haar deelname aan het populaire programma Vrouw zoekt Boer gaat Gijs vragen stellen over zijn herkomst: wie is mijn vader? Isadora neemt de wens van haar kind serieus en moeder en zoon gaan op zoek naar Gijs‘˜ vader Frederik Johansson. Een Zweed die spoorloos verdween nadat hij als politiek tekenaar in moeilijkheden kwam.
Omdat Hà©là¨ne Vijver behalve schrijfster ook koordirigente en zangpedagoge is, vraag je je als lezer onwillekeurig af of het kunstzinnige van Isadora een autobiografische eigenschap is die de schrijfster haar personage heeft toegedicht?
´Isadora is mijn alter ego. Het boek zit vol autobiografische momenten, natuurlijk doorspekt met fictie. Maar dit gaat nog verder: ik denk dat ik precies zo zou reageren als Isadora in de situaties waarin ze terechtkomt, maar... ik was geen boerin, trouwde niet met een man die 23 ouder was, en ik heb ook geen kind.
In het boek komt een gezegde voor: je kunt van een leeuw geen lam maken en van een lam geen leeuw. Ook al doe je nog zo je best.
Net als Isadora was ik gedwongen onder de omstandigheden het beste ervan te maken, maar of je nu vijftien of veertig bent, je werkelijke ik komt vroeg of laat weer boven. Als je kunstenaarsbloed hebt gaat het weer kriebelen en wil het weer stromen. Je kunt het jaren negeren maar het komt, en dan is het aan jou wat je ermee doet... maar als je het negeert word je niet gelukkig.‘˜

Sprookje
Schrijven vindt Hà©là¨ne Vijver vooral fascinerend omdat ze dan een andere wereld creëert, met andere personages. ´Je kunt afstand nemen van je eigen leven en in die andere wereld binnengaan en je zorgen even vergeten. Natuurlijk hebben je karakters ook hun besognes, maar die kun je beter relativeren, ik kan ze hier en daar wat bijsturen, maar soms lijkt het of ze een eigen wil hebben. Schrijven verrijkt. Als je research doet, praat met andere mensen en in een bepaald onderwerp duikt. In mijn voorlaatste roman Zeemeerman gaat een van de karakters naar Marokko, waar ik nooit ben geweest. In de Biblion-recensie stond dat de beschrijving van het contrast van de culturen goed naar voren kwam, dat is toch leuk. Reizen in de geest!
De meester op de lagere school zag in mij een sprookjesschrijfster in wording. In mijn vierde roman (Een hete kille zomer) die over een poosje wordt gepubliceerd, betrek ik dat element. Dat is het toppunt van fictie...heerlijk. Watch me....‘˜

Agnes van de Ven, de bekendste boerin van Nederland en de allereerste die meedeed in Boer zoekt vrouw - net als de hoofdpersoon Isadora - zal het eerste exemplaar van Vr.zkt.br. in ontvangst nemen. De boekpresentatie vindt plaats op zaterdag 23 april om 14.00 uur bij (Plantage) Boekhandel Bos, Oudestraat 41-43, 8261 CD Kampen. (Parkeren is gratis bij het gemeentehuis (Burg. Berghuisplein 1), op 5 minuten loopafstand van de boekhandel). Welkom!

Vr.zkt.br., liefdesroman
Auteur: Hà©là¨ne Vijver
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 157 8
Omvang: 278 pag.
Prijs: € 15,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel