Terwijl de hotelprijzen in Europese steden in vergelijking met vorige maand met drie procent tot een gemiddelde van 116 euro dalen, stijgen de overnachtingskosten in Amsterdam. Prijzen in de Nederlandse hoofdstad hebben in juni met 168 euro hun jaarlijks maximum bereikt. Dit blijkt uit de Hotelprijs Index (tHPI) die hotelprijsvergelijker www.trivago.nl maandelijks publiceert.

Dà¼sseldorf, 9 juni 2010. In de maand juni kost een overnachting in een standaard tweepersoonskamer in een Europese metropool gemiddeld 116 euro. Daarmee dalen de hotelprijzen aan het begin van het hoogseizoen vergeleken met de vorige maand (120 euro) met drie procent. Met deze waarde tekent de Europese hotelbranche voor het eerst in 2010 een daling van de accommodatieprijzen op. Tevens zijn er in 34 van de 50 in de tHPI opgenomen steden in juni dalende of stabiele prijzen zichtbaar. Terwijl de tarieven in grote Europese steden zoals Brussel (96 euro) en Milaan (111 euro) op het laagste punt van het jaar zijn, stijgen de kosten in Amsterdam met 10 procent tot 168 euro ten opzichte van vorige maand.

Europese hotelprijzen dalen met drie procent
Een overnachting in een standaard tweepersoonskamer in een Europese stad kost in juni 116 euro, drie procent minder dan vorige maand. Voor het eerst dit jaar dalen de hotelprijzen. Enkele steden in de tHPI hebben zelfs de laagste hotelprijzen van 2010 bereikt. Zo betalen bezoekers van de Belgische hoofdstad Brussel in juni 96 euro en dus elf procent minder dan een maand eerder. Ook de Italiaanse steden Milaan (111 euro) en Bologna (83 euro) hebben hun tot nu toe goedkoopste tarieven van het jaar 2010. De hoteltarieven van andere populaire zomerbestemmingen zijn in juni ten opzichte van vorige maand ook gedaald: in Rome (155 euro) en Istanbul (121 euro) betalen reizigers elf procent minder dan een maand eerder, Sevilla berekent met 92 euro 14 procent minder en hotels in Lissabon (99 euro) spekken de kas van hun gasten met negen procent lagere overnachtingskosten.

Net als Amsterdam stijging van Nederlands gemiddelde
De hotelprijs voor een standaard tweepersoonskamer in Nederland in juni is met 123 euro 21 procent gestegen ten opzichte van vorige maand. Daarmee ligt het Nederlandse gemiddelde boven het Europese gemiddelde (116 euro). De hoge prijs in Amsterdam is opvallend omdat de overnachtingsprijzen in de Nederlandse hoofdstad precies een jaar geleden (138 euro) 22 procent gunstiger waren. Ook in Utrecht (121 euro) en Valkenburg aan de Geul (136 euro) moeten reizigers zich instellen op hogere prijzen, de hotellerie verhoogt de prijzen in juni met 23 procent. In andere Nederlandse steden zien we ook hogere hotelkosten. In Den Haag (122 euro) berekenen hoteliers hun gasten in juni acht procent meer dan vorige maand. Ook bezoekers van Maastricht hebben te maken met een prijsstijging van zeven procent, waardoor een overnachting in een Maastrichtse standaard tweepersoonskamer gemiddeld 113 euro kost.

Een overzicht van de gemiddelde overnachtingsprijzen in Europa alsook verdere gegevens zijn te vinden onder:
www.trivago.nl/hotelprijzen

Over trivago
Met www.trivago.nl vinden reizigers het ideale hotel voor het goedkoopste tarief. De online service vergelijkt de hoteltarieven van meer dan 53 boekingsplatforms voor 400.000 hotels wereldwijd. Daarnaast heeft trivago 15 miljoen hotelbeoordelingen op de website en laat het voor elk hotel de gebruikersbeoordelingen op bekende portalen zien. trivago vergelijkt niet de prijzen van online reisbureaus, maar de kamerprijzen. De gebruiker ziet of bij de prijs het ontbijt inbegrepen is, een reservering geannuleerd kan worden, en of een creditcard voor de reservering nodig is. trivago is de enige free metasearch: bij het zoeken kan tevens een vakantieregio, een stadsnaam of hotelnaam ingevoerd worden. trivago, met het hoofdkantoor in Dà¼sseldorf, werd in 2005 opgericht en heeft ondertussen 21 internationale platforms.

Vrij voor publicatie bij vermelding van de bron www.trivago.nl