(Persbericht) Afgelopen weekeinde was er de International Summit van Youth for Human Rights International (YHRI). Van over de hele wereld kwamen jongeren bijeen in Geneve, waar de afdeling van de Verenigde Naties die betrekking heeft op mensenrechten zich vestigt. Onder hen bevond zich scholier Leo Spee uit Amsterdam. Het doel van de Summit was om nog meer bekendheid te creëren voor de mensenrechten.

Van tevoren moesten de jongeren bewijzen dat zij genoeg hadden gedaan op het gebied van de mensenrechten om hun land officieel te mogen vertegenwoordigen op het hoogtepunt van het weekend: De bijeenkomst in het gebouw van de Verenigde Naties.

Ambassadeurs, leden van andere mensenrechtenorganisaties, politici en andere prominenten kregen hier te zien wat de jongeren in het afgelopen jaar bereikt hadden. Vertegenwoordiger van Nederland Leo Spee: à¢â‚¬Å“We denken dat het in orde is in Nederland, maar ook in Nederland zijn er zat schendingen van de rechten van de mens, elke twee uur wordt er een kind fysiek mishandeld en 40% van de jeugd voelt zich niet veilig op school. Het is echt belangrijk dat mensenrechten op scholen onderwezen worden en dat mensen voor hun rechten en voor die van anderen durven op te komen.à¢â‚¬

Er waren ongeveer 25 jongeren van over de hele wereld aanwezig, van Japan tot Panama en van noord Rusland tot Zambia. Interessant was de exponentiële groei van YHRI in zuid Azië als India en Thailand, ook in Afrika waren er dit jaar veel mensen die er voor kozen een deel van hun tijd te besteden aan het bekend maken van de rechten van de mens.
YHRI heeft als voornaamste doel om wereldwijd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, zoals die in 1948 is opgesteld en ondertekend is door alle landen van de wereld als standaard in het schoolsysteem onderwezen te krijgen. YHRI is opgericht in de Verenigde Staten door Dr. Mary Shuttleworth die tijdens haar jeugd in Zuid-Afrika mensenrechten overtredingen in overvloed had gezien tijdens de Apartheid en de mensenrechten afdeling van de Scientology Kerk.

Het weekend bestond verder nog uit een interreligieuze bijeenkomst om te bespreken hoe mensenrechten verspreid kunnen worden via religies. Acht religieuze leiders gaven vanuit hun geloof een kijk op mensenrechten, waarin vrijheid van gedachten, artikel 18 van de verklaring van de rechten van de mens, meerdere malen aangehaald werd alsook de uitspraak van Hubbard, grondlegger van de Scientology religie: à¢â‚¬Å“Maak van mensenrechten een feit, geen idealistische droom.à¢â‚¬

Met dit in gedachten zijn er op de bijeenkomst plannen gemaakt voor een International Walk for Human Rights op de 10de december, de verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vorig jaar liepen daar wereldwijd 8000 mensen aan mee en dit jaar hopen ze 50.000 mensen zover te krijgen.