(Persbericht) Koninklijk huis mag auto niet verkopen via autoverkoop service van Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

In 2006 is ikwilvanmijnautoaf.nl gestart met de dienstverlening rondom het online verkopen van een gebruikte auto‘˜s aan erkende autobedrijven. In november 2010 begon ook het Nederlands Voertuig Centrum onder licentie van de ANWB met de autoverkoopservice. We zijn nu bijna een jaar verder. Hoe verhouden deze autoverkoopservices zich ten opzichte van elkaar?

In november 2010 ging de autoverkoopservice onder licentie van de ANWB, let op dit is geen onderdeel van de ANWB, bij wijze van proef van start in Gelderland. In maart 2011 heeft het Nederlands Voertuig Centrum de dienstverlening uitgebreid naar de rest van Nederland. Ikwilvanmijnautoaf.nl heeft haar dienstverlening inmiddels ook uitgebreid met een vestiging in België en is ook in de Verenigde Staten actief.

Er zijn duidelijke verschillen waar te nemen in de opzet van de twee auto verkoop concepten. Allereerst de overeenkomsten. Op beide sites kun je nadat je het kenteken, de kilometerstand en de staat van de auto hebt ingevuld een bieding op de auto krijgen. Als je akkoord gaat met het bod dan vindt er een overdracht plaats naar het autoinkoop bedrijf en ontvang je het geld. Makkelijk, veilig en eenvoudig de auto verkopen vanuit de luie stoel.

Anoniem, veilig en snel de auto verkopen
Doordat je zaken doet met een officieel autobedrijf loop je geen risico bij de overdracht, je blijft anoniem. Als j ervoor kiest met de auto te adverteren dan kan iedereen zien dat je de auto te koop hebt staan, en dat is niet altijd wenselijk. Ook is dit een snelle vorm van autoverkopen. De gemiddelde statijd van een gebruikte auto in een nette showroom bij een autobedrijf is al 80 dagen, laat staan als die bij een particulier buiten te koop staat zonder garantie, zonder inruilmogelijkheid en zonder de mogelijkheid de auto ter plaatste te financieren.

Verschillen ANWB auto verkoopservice en ikwilvanmijnautoaf.nl
Er zijn flinke verschillen over hoe de wijze van verkopen is opgezet. Zo is er onder andere een verschil in de overdracht, in de betaling, in de kosten en ook belangrijk de aansprakelijkheid na de verkoop.

Verschil in overdracht
Als je de auto verkoop via ikwilvanmijnautoaf.nl dan is het mogelijk dezelfde dag nog de auto bij het kopende autobedrijf te brengen. Op afspraak is het vaak ook mogelijk de auto kosteloos door het autobedrijf op te laten halen. Je hebt in dit geval rechtstreeks contact met de koper en je kunt duidelijk afspraken maken. De maximale termijn is hierbij 21 dagen.

Bij de ANWB dient er een afspraak gemaakt te worden met autoverhuurbedrijf. Het kan zijn dat je hier pas 3 weken laten terecht kunt. Als er iets niet klopt aan de auto dan neemt de verhuur medewerker telefonisch contact op met het Nederlands Voertuig Centrum waarna er, in overleg met de uiteindelijk koper, een tegenvoorstel komt. Bij ikwilvanmijnautoaf.nl doe je rechtsreeks zaken met het kopende autobedrijf.

Indien bij ikwilvanmijnautoaf.nl de auto wordt gebracht naar het autobedrijf, dan vergoed ikwilvanmijnautoaf.nl het treinkaartje naar huis. Bij de ANWB kan men tegen een gereduceerd tarief van € 25,- ter plaatse een auto huren die men de volgende dag voor 09.00 uur weer in moet leveren.

Conclusie: Als je snel van je auto af wilt dan kun je beter zaken doen via ikwilvanmijnautoaf.nl. Daar kun je de overdracht vaak al op de dag van verkoop plannen en niet pas 3 weken later en kun je eventuele opmerkingen rechtstreeks met de koper bespreken.

Verschil in betaling
Bij de ANWB verkoop service wordt het bedrag binnen twee werkdagen per bank overgemaakt. Je moet de autopapieren, de auto zelf en de sleutels al achterlaten terwijl je nog geen betaling hebt ontvangen. In de algemene voorwaarden geeft de ANWB aan pertinent niet aansprakelijk te zijn als je het geld niet ontvangt, daarvoor moet je bij het Nederlands Voertuig Centrum zijn.

Stel dat je op vrijdag de auto inlevert dan kan het zijn dat pas dinsdag het geld wordt overgemaakt. Ervaring leert dat je het dan pas vaak donderdag op je rekening hebt staan, bijna een week later. Bij ikwilvanmijnautoaf.nl krijg je bij de overdracht direct het geld contant betaald of wordt het naar wens direct telefonisch overgeboekt.

Conclusie: Als je de auto snel wilt verkopen om over contant geld te beschikken, dan kun je beter zaken doen via ikwilvanmijnautoaf.nl.

Aansprakelijkheid na verkopen auto
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Koop je een andere auto, blijkt er toch van alles aan te mankeren. Als je zelf je auto verkoopt via ikwilvanmijnautoaf.nl dan verdwijnt de aansprakelijkheid na de overdracht. Blijkt na de tijd bijvoorbeeld de motor stuk te zijn dan is dat het probleem van de koper.

Bij de ANWB is dat niet het geval. Stel dat na de overdracht blijkt dat er iets aan de auto mankeert dan blijft de verkopende partij aansprakelijk voor de schade. En dat kan flink oplopen. Zo kan het zijn dat je de auto voor € 5.000 verkoopt en later alsnog een factuur voor € 2.000 krijgt voor de reparatie van de motor.

Conclusie: Wil je de auto verkopen en na de tijd niet voor verassingen komen te staan? Dan kun je beter zaken doen via ikwilvanmijnautoaf.nl. Dan weet je waar je aan toe bent.

Kun je alle auto‘˜s online verkopen?
Bij ikwilvanmijnautoaf.nl kun je op alle voertuigen een bieding krijgen. Oldtimers, nieuwe auto‘˜s, bedrijfsauto‘˜s, vrachtwagens, motoren, campers en zelfs caravans kun je aanbieden op de website. Het bouwjaar, de kilometerstand, met of zonder Nederlandse kentekenpapieren en eventuele defecten zijn geen probleem. Alle voertuigen leveren doorgaans binnen 24 uur een bieding op.

Bij de ANWB Autoverkoopservice is dat een ander verhaal. Voor geïmporteerde auto‘˜s wordt niet automatisch een bod afgegeven. Personenauto‘˜s mogen maximaal 11 jaar oud zijn en bedrijfsvoertuigen boven de 3.500 kg mag je niet aanbieden. Ook als je de auto nog maar drie maanden of minder op naam hebt dan kun je hem niet via de ANWB verkopen. Daarnaast zijn ook auto‘˜s met het kenteken AF, BN, CD, CDJ, F, FH, GN, HA, KA, KL, KN, KP, KR, KS, KT, KV, KX, KY, KZ, LM, LO, LU, RC, Z en ZZ uitgesloten van taxatie.

Zelfs het Koninklijke huis (met kenteken AA) mag geen zaken doen met de auto verkoop site van de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB. Ook heeft de ANWB twee werkdagen nodig voor het uitbrengen van een bieding. Vrijdagavond aanmelden betekend dinsdag een bod, 4 dagen later dus.

Conclusie: Als je zeker wilt weten dat je elk mogelijke voertuig kunt aanbieden en je altijd binnen 24 uur een bod wilt dan kun je beter zaken doen met ikwilvanmijnautoaf.nl. Als je zeker weet dat je auto aan alle eisen voldoet en je hebt wat langer de tijd dan kun je hem ook aanbieden bij de ANWB.

Verschil in taxatie
Bij de ANWB wordt de auto ingekocht door het Nederlands Voertuig Centrum dat werkt onder licentie van de ANWB en eigendom is van een autohandelaar uit Apeldoorn. Deze verkoopt de auto door aan een netwerk van autobedrijven. In deze situatie moet de ANWB er iets aan verdienen, maar ook het autoverhuurbedrijf waar je de auto in moet leveren, het Nederlands Voertuig Centrum en het uiteindelijke autobedrijf die de auto inkoopt.

Bij ikwilvanmijnautoaf.nl wordt de auto aangemeld op een afgeschermde autoveiling waarbij de aangesloten erkende autobedrijven de mogelijkheid hebben binnen maximaal een dag een bieding uit te brengen. Als je zaken doet dan doe je dat rechtstreeks met de koper. Het autobedrijf betaald aan ikwilvanmijnautoaf.nl abonnementsgeld om mee te mogen bieden, voor de rest zitten er geen andere partijen tussen.

Conclusie: Wil je zonder hoge kosten rechtstreeks zaken doen moet de koper dan is ikwilvanmijnautoaf.nl de beste keuze. Wil je perse zaken doen met een bedrijf dat onder licentie van de ANWB en met een autoverhuurbedrijf werkt dan is de ANWB autoverkoopservice een beter keuze.

Kosten autotaxatie
Bij ikwilvanmijnautoaf.nl zijn er geen kosten verbonden aan het aanmelden van de auto, het taxeren van de auto en de uiteindelijke verkoop van de auto. De koper betaald abonnementskosten bij ikwilvanmijnautoaf.nl, de verkopende partij betaald helemaal niets.

Bij de ANWB autoverkoopservice betaal je voor de taxatie. Je moet hiervoor verplicht lid worden van de ANWB. De kosten bedragen voor ANWB leden minimaal € 29,75, voor niet leden liggen de kosten nog eens € 17,- hoger.

Conclusie: Voor gratis autotaxatie en waardebepaling moet je bij ikwilvanmijnautoaf.nl zijn, de ANWB autoverkoop service rekent minimaal € 29,75.

Bereikbaarheid klantenservice
De klantenservice van de ANWB is op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) bereikbaar van 09.00 tot 18.00 uur. De automakelaars van Ikwilvanmijnautoaf.nl zijn 7 dagen per week van 09.00 tot 21.00 uur telefonisch bereikbaar. Dus ook in het weekend en op feestdagen.

Conclusie: Is een goede bereikbaarheid voor u belangrijk, dan laat u de auto via ikwilvanmijnautoaf.nl taxeren. Dan kunt u ook na werktijd in alle rust contact met ze opnemen om de verkoop van uw auto te bespreken.

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er een paar overeenkomsten maar ook grote verschillen in de werkwijze. Het lijkt erop dat het de ANWB, ondanks een bestand van 4 miljoen ANWB leden, niet lukt de achterstand ten opzichte van ikwilvanmijnautoaf.nl goed te maken. De voorsprong die ikwilvanmijnautoaf.nl heeft door vijf jaar ervaring op het gebied van online gebruikte autoverkoop, zorgt overall voor een hogere verkoopprijs en betere dienstverlening tegen lagere kosten voor de consument die zijn auto online wil verkopen.