De verkoop van een auto aan een particulier gaat vaak vergezeld met een proefrit. Tijdens zo'n rit gaat er wel eens iets mis. Denk maar aan schade door aanrijdingen, onjuist gebruik of nog erger diefstal van uw auto. Alleen door niet in te stemmen met een proefrit waarbij de belangstellende de auto bestuurt, kunt u deze risico's volledig vermijden.

De kans op verkoop zal hiermee echter flink worden beperkt. Onderstaand wijzen we u op mogelijke problemen en geven we u een aantal tips waarmee u de risico's voor een aanzienlijk deel ondervangt.

Eventuele problemen bij verkopen auto
à¢â‚¬¢ Voor uw auto hebt u een verplichte WA-verzekering. Als de bestuurder een aanrijding veroorzaakt, betaalt uw WA-verzekering de schade van de tegenpartij. Dat kan voor u leiden tot een verlies van no-claim korting (zie uw polisvoorwaarden). Voor de schade aan uw eigen auto en dat verlies van no-claim moet u zelf de bestuurder aansprakelijk stellen. Hij moet deze schade uit eigen zak betalen; zijn WA-verzekering dekt het niet.

à¢â‚¬¢ Indien uw auto volledig casco verzekerd is, krijgt u bij een aanrijding uw schade ver-goed van de verzekeraar. Wel kan er sprake zijn van no-claim verlies.

à¢â‚¬¢ Sommige technische mankementen kunnen veroorzaakt worden door rijgedrag, het kan lastig zijn de bestuurder hierop aan te spreken.

à¢â‚¬¢ In een enkel geval is er geen sprake van een potentiële koper maar van een potentiële dief. Daarom ook ons advies om mee te gaan met de proefrit.

à¢â‚¬¢ Verkeersboetes ontvangt u vaak pas maanden na de overtreding. U bent hiervoor als kentekenhouder zelf verantwoordelijk, u moet dan ook zelf de boete verhalen bij de bestuurder.

Voorzorgsmaatregele bij auto verkopen:
à¢â‚¬¢ Maak de proefrit bij voorkeur samen met de belangstellende, en bestuur de auto in eerste instantie zelf.

à¢â‚¬¢ Stemt u in met het besturen van de auto door de belangstellende, vul dan zà©lf và³à³r de proefrit de ingesloten proefritverklaring in tweevoud in aan de hand van de gegevens en het rijbewijs dat de belang-stellende u toont. Laat de verklaring ondertekenen door de belangstellende. Vult u zelf het gedeelte in omtrent de verzekering van het voertuig en tekent u zelf ook. Geef à©à©n exemplaar aan de belangstellende koper.

à¢â‚¬¢ Wisselt u tijdens de proefrit van plaats met de belangstellende die in eerste instantie op de passagiersstoel heeft plaatsgenomen ga dan zelf binnendoor (in plaats van à³m de auto) of als u zelf wel buitenom loopt, zet het contact af en neem de sleutels mee zodat de auto niet kan worden weggereden op het moment dat u nog buiten staat.

à¢â‚¬¢ In plaats van de auto, met alle risico's vandien, particulier te verkopen kunt u de auto ook verkopen aan officiele autoinkoop bedrijven. Door de auto aan te bieden op http://www.ikwilvanmijnautoaf.nl ontvangt u binnen 48 uur gratis en vrijblijvend een bieding van een betrouwbare garage. Een auto verkopen was nog nooit zo makkelijk.

Met dank aan de www.ANWB.nl voor deze auto verkopen proefrit tips!

Voor deze en meer artikelen ga je naar www.AutoVerkopenTips.nl .