(Persbericht) De Communistische Partij in Cuba heeft nieuwe economische richtlijnen uitgevaardigd waarin onder andere is geregeld dat Cubanen hun auto mogen verkopen. Dit is een langverwachte verandering waar de Cubanen lange tijd naar uit hebben gekeken.

De nieuwe richtlijnen komen van de Communistische Partij van Cuba (PCC) en bevatten geen exacte details over de hervormingen. Wel staat er dat Cubanen hun auto's maar eventueel ook huizen zullen mogen kopen en verkopen.

Auto verkopen
Tot nu toe mochten ze wel een auto bezitten, maar was de enige potentiële koper de Cubaanse staat. De 313 richtlijnen van de PCC, waar de richtlijn met betrekking tot de autohandel deel van uit maakt, zijn bedoeld om het economische beleid in Cuba te vernieuwen en de economie weer vlot te trekken. Onderwerpen die aan bod komen zijn buitenlands beleid, ontwikkelingshulp, economisch beheer, macro-economie, schuld, krediet, buitenlandse investering en dus de handel .

Automarkt in Cuba
Het straatbeeld in Cuba wordt bepaald door jaren 50 en 60 Amerikaanse auto's en hier en daar een Russische Lada. De oude auto's (die indertijd vanuit de Verenigde Staten waren geïmporteerd) worden zo lang mogelijk rijdend gehouden. De meeste oudere auto's hebben geen Amerikaanse motor meer omdat onderdelen voor de motoren moeilijk leverbaar zijn in Cuba.

De meeste auto's rijden op 1,6 liter motoren van onder andere Hyundai. Naast Amerikaanse auto's uit de jaren 50 en 60 rijden er ook een aantal Lada's rond uit het tijdperk van de samenwerking met de Sovjet-Unie. Inmiddels importeert de overheid ook moderne wagens die verhuurd worden aan toeristen die een rondrit wensen te maken.

Kentekenplaten
De kleur van de nummerplaat duidt aan wie de eigenaar is:
- Gele nummerplaten zijn eigendom van particulieren (doorgaans de oudste Amerikaanse modellen of oude Russische auto's).
- Blauwe nummerplaten zijn eigendom van de overheid en worden gebruikt voor het openbaar vervoer. Veel oudere Russische vrachtwagenmodellen, afgedankte Westerse bussen en Chinese touringcars.
- Rode nummerplaten beginnend met een T worden verhuurd aan toeristen en zijn doorgaans nieuwe moderne wagens met airconditioning.
- Zwarte nummerplaten worden door diplomaten (ambassade) gebruikt.
- Groen is eigendom van het leger en andere speciale eenheden.
- Oranje nummerplaten zijn voor katholieke organisaties. (Bron: Wikipedia)

Auto verkoop site
Of dit de deur openzet voor buitenlandse bedrijven die zich gespecialiseerd hebben voor ondersteunende dienstverlening rond de autohandel is nog te bezien. De Cubaanse markt is nog steeds een gesloten markt. Het zal nog wel even duren voordat de Cubaanse versie van de auto verkopen site ikwilvanmijnautoaf.nl actief is in Zuid Amerika.

Meer nieuws en tips over auto‘˜s is te vinden op AutoVerkopenTips.nl