(Persbericht) Alweer een vacaturesite? Daar zijn er al zoveel van! Maar zoekmachines voor banen in het buurland, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, maar dan in het Nederlands, zijn er (bijna) niet. En dat terwijl in de Euregio‘˜s banen in het buurland juist een belangrijke optie zijn, want vaak is een vacature bij de buren dichterbij dan in het eigen land. Op www.euregio-JobRoboter.com worden daarom vacatures in beide landen aangeboden.

De zogenaamde soft skills zijn bij sollicitaties van groot belang. Ervaring in het buitenland inclusief kennis van de taal en de cultuur, maar ook mobiliteit horen er net zo goed bij. Wie voor zichzelf de afstand woon-werkverkeer tot een bepaald aantal kilometers wil beperken, komt op veel plekken al snel letterlijk gezien aan een grens. Maar juist omdat Duitsland zo dichtbij ligt, biedt dit de kans om zonder al te veel moeite ervaring in het buitenland op te doen.

Groot aantal grenspendelaars spreekt voor zich
Hoeveel mensen deze kans al pakken, blijkt uit de statistieken: Volgens actuele cijfers van de Euregio Rijn-Waal zijn er alleen al in Kreis Kleve circa 11.000 werknemers die dagelijks voor hun werk naar Nederland rijden en daar een baan hebben die via een lokale vacature niet kon worden vervuld. Daar staan ongeveer 8.000 werklozen tegenover. Door de grensgangers is het aantal werklozen in Kreis Kleve met meer dan de helft gedaald. Maar die balans zou nog positiever kunnen uitvallen. Bij benadering slechts 1500 Nederlandse werknemers komen naar Duitsland om te werken, terwijl hun kennis en vaardigheden zeer gevraagd zijn. Veel werkzoekenden aan beide zijden van de grens zijn dus nog steeds huiverig voor de stap over de grens. Want waar moet je nu precies gaan zoeken? En waar moet je op letten, als je in het buurland wil gaan werken?

Een baan in Duitsland vinden zonder taalbarrià¨re
Antwoorden op deze vragen geeft de euregio-JobRoboter, die vacatures in het Nederlands-Duitse grensgebied publiceert. Via een zoekopdracht kan er naar passende vacatures in beide landen worden gezocht. De zoekopdracht wordt hierbij automatisch naar het Duits vertaald zodat de resultaten uit Nederland en Duitsland worden weergegeven. Daarbij corrigeert de euregio-JobRoboter zelfs kleine type- of vertaalfouten. Vult men bij een zoekopdracht bijvoorbeeld als trefwoord à¢â‚¬Å“metselaarà¢â‚¬ of à¢â‚¬Å“Maurerà¢â‚¬ in, dan worden alle vacatures voor metselaars in Nederland en Duitsland getoond, ook wanneer er per ongeluk à¢â‚¬Å“meetselarà¢â‚¬ of à¢â‚¬Å“Mà¤urerà¢â‚¬ werd ingevuld.

De technologie
De euregio-JobRoboter is een metazoekmachine die een groot aantal Duitse en Nederlandse banenportalen op vacatures in de buurt van de Nederlands-Duitse grens doorzoekt. Bovendien zoekt hij ook naar vacatures op de websites van bedrijven uit het grensgebied en dat volautomatisch en altijd up-to-date. Nieuwe banen worden meteen in de zoekopdracht meegenomen, en vervulde vacatures onmiddellijk verwijderd. Op dit moment zijn er meer dan 45.000 vacatures geregistreerd. Dat de vraag wel degelijk bestaat, blijkt uit de statistieken. Per maand worden er zo‘˜n 200.000 zoekopdrachten uitgevoerd. Iedereen die zoekt, krijgt altijd automatisch resultaten uit beide landen en ziet dus in een oogopslag of er misschien ook in eigen land een passende vacature is.

Op weg naar een nieuwe baan
De banensite is te bereiken via euregio-JobRoboter.com en europa-JobRoboter.com. Maar als een van de twee adressen met .nl of .de wordt ingegeven, belandt men ook op de juiste pagina. Ook op de websites van de Euregio‘˜s en Eures-adviespunten langs de Nederlands-Duitse grens staan links naar de euregio-JobRoboter. De vacaturesite wordt tevens gebruikt door arbeids- en uitzendbureaus. Voor uitzendbureaus in het grensgebied is de euregio-JobRoboter natuurlijk een handig instrument om arbeidskrachten te werven. En ook de CWI‘˜s in het grensgebied maken graag gebruik van de euregio-JobRoboter en profiteren van de aangeboden vacatures, wanneer zij advies verlenen en gekwalificeerde werkzoekenden aan een baan in het buurland kunnen helpen. En last but not least is de JobRoboter ook voor de EURES-adviseurs van de Euregio‘˜s een belangrijk instrument bij de arbeidsbemiddeling. Want zij waren het tenslotte, die oorspronkelijk het idee voor deze handige tool hadden.

Achtergrond
De Euregio Rijn-Waal is een openbaar lichaam. De Euregio Rijn-Waal heeft zich ten doel gesteld de samenwerking tussen Nederland en Duitsland te bevorderen. Zij coà¶rdineert, initieert, begeleidt en stimuleert grensoverschrijdende projecten om de relaties tussen de bewoners van de grensregio te versterken. Daarnaast adviseert de Euregio burgers en ondernemers en bemiddelt bij samenwerkingsprojecten. De Euregio Rijn-Waal telt ca. 55 lidorganisaties, waaronder Duitse en Nederlandse gemeenten, de Kreise Kleve en Wesel, de Kamers van Koophandel van Centraal Gelderland en Duisburg-Wesel-Kleve en het Landschaftsverband Rheinland.

Perscontacten:
Euregio Rhein-Waal
Haus Schmithausen
Joachim Kaufmann
Heidi de Ruiter
Emmericher StraàƒÅ¸e 24
D-47533 Kleve
Telefoon: +49 (0)2821 79 30 0
Fax: +49 (0)2821 79 30 30
E-mail: [email protected]