(Persbericht) Het internet is een goede weerspiegeling van de tijdsgeest, zo blijkt uit de zoekopdrachten die Telefoonboek.nl dit jaar heeft verwerkt. De analyse van de ruim 36 miljoen zoekopdrachten heeft dit jaar tot een toplijst van de meest populaire zoektermen geleid, waarbij de nummer 1 positie wordt ingenomen door à¢â‚¬Å“postkantoorà¢â‚¬.

Nu Nederland nog met à©à©n been in de financiële crisis staat, is de interesse in prijsvechters en discounters gestegen. Zo is Lidl de meest gezochte winkel in 2010, op de voet gevolgd door Ikea en Aldi.

De zoekterm à¢â‚¬Å“Belastingdienstà¢â‚¬ is de snelst stijgende van 2010. Niet verwonderlijk, nu het Belastingplan dagelijks onderwerp van discussie is. Naast de Belastingdienst zijn Postkantoor, Rabobank en ING Bank ook snel in zoekvolume gestegen.

Daarentegen is de interesse in een hotel, bloemist en Primafoon winkel gedaald in 2010. Laatstgenoemde winkelketen is begin dit jaar verder gegaan onder de naam KPN winkel, wat deze daling kan verklaren. KPN zelf is overigens wel een veel gebruikte zoekterm op Telefoonboek.nl en is zelfs het op twee na populairste bedrijf in 2010. De eerste en tweede plek werd ingenomen door de Rabobank en ING bank. Het aantal zoekopdrachten naar hotels en bloemisten is in 2010 gedaald met respectievelijk 27% en 20%.

Naast het bankwezen wordt er naar de zorgsector veel gezocht. Zowel de huisarts, tandarts en het ziekenhuis staan hoog in de top 10 van meest populaire diensten in zowel 2009 als 2010. Nu de werkeloosheid gestegen is, stijgt ook UWV in zoekvolume.

Men kan dus concluderen dat in het crisisjaar 2010 de Belastingdienst, het bankwezen en prijsvechters uitermate populair zijn gebleken. Het zoekvolume binnen de zorgsector blijft stabiel, terwijl de hotelsector en bloemisten in populariteit zijn gedaald.

Deze analyse is uitgevoerd door Telefoonboek.nl, een initiatief van BliXem Internet. Elke maand raadplegen ruim 3 miljoen bezoekers Telefoonboek.nl voor het vinden van een bedrijf of persoon.