De beperkte huurstijging van 1,1 procent kost de 48 corporaties die aan de Aedex/IPD-vastgoedindex deelnemen 1,9 miljard euro. ‘Dat is 1,9 miljard aan kapitaalgroei vernietigd, en dat geldt alleen nog maar voor de deelnemende corporaties’, zei Aedex-directeur Arnoud Vlak op 8 mei 2007 tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de index. Voor de hele corporatiebranche scheelt de beperkte huurstijging ruim zes miljard euro. ‘En dat is een voorzichtige schatting,’ aldus Vlak.

De cijfers van de Aedex/IPD-vastgoedindex werden op 8 mei 2007 gepresenteerd in Orpheus in Apeldoorn. In 2006 deden weer er meer corporaties mee aan de benchmark dan in het jaar ervoor. Daarmee is voldoende landelijke spreiding ontstaan om ook verschillen per regio inzichtelijk te maken, aldus Ian Cullen, directeur van de Londense IPD, die traditiegetrouw de cijfers kwam toelichten.

 

Terwijl het rendement van de 48 corporaties in 2006 met 2,5 procent is gedaald tot 6,1 procent, zijn de netto-investeringen meer dan verdubbeld tot 566 miljoen euro. In totaal stopten de 48 corporaties 743 miljoen euro in de betaalbaarheid van het wonen en het bevorderen van de leefbaarheid in wijk en buurt.

 

In 2008 bevat de index nog meer informatie. Dan wordt ook het rendement bekendgemaakt dat op de investeringen in maatschappelijk vastgoed en bedrijfsonroerend goed is behaald. Een uitgebreid overzicht van de cijfers over 2006 is vermeld op de website van Aedex, te vinden via de ‘zie ook’-kolom.

 

In Aedes-Magazine 9/10 is een uitgebreider verslag te lezen van de Aedex-marktpresentatie. In dat nummer ook een interview met Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau en spreker op de marktpresentatie. Aedes-Magazine 9/10 verschijnt 16 mei 2007.

 

bron:AEDES