(Persbericht)

Betrouwbaarheid van LED verlichting stond centraal tijdens de hands-on workshop die op 17 september jl. werd gehouden bij Holland Engineering Consultants bv (HEC) te Nieuwegein.
Eà©n van de jongste ontwikkelingen op het gebied van verlichting is de LED-lamp. Vanwege de grotere efficiëntie en een grotere betrouwbaarheid van de LED-lamp wordt conventionele verlichting in snel tempo vervangen. Dit gaat gepaard met een aanzienlijke thermische uitdaging, want de lichtopbrengst en betrouwbaarheid vermindert bij langdurige hoge temperaturen. Ook schuilt een grote uitdaging in het vervangen van conventionele lampen in bestaande armaturen die niet ontworpen zijn voor LED-producten.

Betrouwbaarheid is op dit moment dan ook een hot topic voor LED‘˜s. Volgens de fabrikanten hebben LED-lampen een levensduur van 50.000 branduren. Deze levensduur en betrouwbaarheid geldt echter niet voor alle omliggende onderdelen en de armatuur. Ontwerpers moeten hier dan ook goed rekening mee houden met materiaalgebruik. Een thermische analyse geeft in een vroeg stadium van het ontwerpproces veel inzicht, waardoor men tot een ontwerp kan komen met hoge betrouwbaarheid en een lange levensduur.

Simulatie voor hogere betrouwbaarheid en langere levensduur
Om bedrijven kennis te laten nemen van de mogelijkheden en voordelen die het vroegtijdig toepassen van simulatiesoftware biedt in het ontwerpen van LED-armaturen, heeft HEC deze workshop georganiseerd. HEC gebruikt al vele jaren het stroming- en warmtesimulatieprogramma FloEFD van Mentor Graphics. Deze software biedt een totaaloplossing voor thermisch ontwerpen en het testen van solid-state verlichtingproducten. Het biedt de mogelijkheid om alle details van de LED- verlichting en de gehele armaturen mee te nemen in een volledige 3D-simulatie waarbij zowel warmtegeleiding, convectie als straling kunnen worden meegenomen. Hierbij kunnen de daadwerkelijke operationele omgevingscondities worden gebruikt als randvoorwaarden, waardoor er een volledig inzicht wordt verkregen in de prestaties van het product.

Workshop
Er was veel belangstelling voor de workshop en de meeste deelnemers waren aan het eind overtuigd van de voordelen. Eà©n van de reacties was: à¢â‚¬Å“Warmtehuishouding van LED‘˜s is gigantisch belangrijk en het is inderdaad primordiaal om in het beginstadium van een concept ernaar te streven, via verschillende tools, deze te optimaliseren binnen de werking van het armatuur. Vrijwel 75% van ons gamma is uitgerust met powerleds, waarin de problematiek van een ideale warmteafvoer naar de ambient van toepassing is.à¢â‚¬ Vanwege de grote interesse zal deze workshop zeker herhaald worden.

HEC, kenniscentrum voor ontwerpoptimalisatie, houdt zich al bijna 30 jaar bezig met het optimaliseren van ontwerpen door middel van simulatieoplossingen. Door de technologische ontwikkelingen en door het steeds korter worden van het productontwikkelingsproces worden simulaties vroeg in het ontwerpproces steeds meer van belang.

Neem voor meer informatie contact op met Holland Engineering Consultants bv.
www.hecbv.nl