Er moet nu iets gebeuren. Maatschappij, bedrijfsleven en overheid moeten de handen ineen slaan, om samen een duurzame wereld mogelijk te maken. De kosten die we nu moeten maken om de verduurzamingsslag te slaan, staan in geen verhouding tot de kosten die we krijgen als we het niet doen.
Duidelijke boodschappen die gisteren werden besproken op de eerste dag van de tweedaagse Club of Rome Global Assembly 2009 die momenteel plaatsvindt aan de vooravond van de klimaattop in Kopenhagen in het Amsterdamse Muziektheater aan het IJ.

Anne-Marie Rakhorst, ondernemer en directeur-eigenaar van Search Ingenieursbureau, verwoordde maandagavond in haar dinnerspeech kort en bondig de algemene toonzetting van de bijeenkomst: ´Een duurzame toekomst is mogelijk. De mogelijkheden zijn er, de oplossingen zijn er. We moeten onze afhankelijkheid van olie, gas en uranium afbouwen en leren leven van de energie die de wind, de zon, het water en de aarde ons leveren. We moeten maatregelen nemen om deze planeet met een gerust hart over te dragen aan de generaties die er na ons op moeten leven.´ Zij gaf zelf het goede voorbeeld door oplossingen aan te dragen in met name de bouw die direct bruikbaar zijn.

Een illuster gezelschap van sprekers ging haar voor. Waaronder voormalig Sovjet-president Mikhael Gorbachev, voormalig minister-president en voorzitter van het ECN Ruud Lubbers en VROM-minister Jacqueline Cramer. Daarnaast bracht ook de koningin, zelf lid van de Club van Rome, een bezoek aan de conferentie. Dit onderstreepte het belang van de conferentie.

Aan het eind van de Assembly 2009 wordt in het Amsterdamse Muziektheater aan het IJ de Amsterdam Declaration opgesteld als opmaat voor de klimaattop in Kopenhagen. Deze laatste van zeven wereldwijde ontmoetingen die in 2008 in Turijn startten, staan vooral in het teken van de wereldwijd toe te passen oplossingen, het benodigde optimisme en de nieuwe economische en financiële modellen die een eind moeten maken aan de klimaatcrisis.

///Einde persbericht///

Noot voor redactie

Anne-Marie Rakhorst is ondernemer, auteur, veelgevraagd spreker op gebied van duurzaamheid. Zij heeft zitting in commissies als de Amsterdamse Klimaatraad, de Urgenda en is lid van de Raad van Advies van de Club van Rome.

Rakhorst is directeur van Search, een internationaal opererend ingenieurs- en adviesbureau, laboratorium en opleidingsinstituut. Search biedt diensten op het gebied van (duurzame) bouw, industrie, milieu, ruimtelijke inrichting, energie en water en wordt gezien als een van de koplopers op gebied van duurzaamheid.
In 2000 werd Anne-Marie Rakhorst uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar, beter bekend als de prestigieuze ´Prix Veuve Clicquot'.

In 2008 schreef Rakhorst De winst van duurzaam bouwen, een oproep aan de bouwsector om de handen ineen te slaan en van duurzaamheid hà©t exportproduct van Nederland te maken. Eerder schreef zij Duurzaam ontwikkelenà¢â‚¬¦ een wereldkans en liet de duurzaamheidsbestseller Cradle to Cradle - afval = voedsel vertalen in het Nederlands.

Voor meer informatie en fotomateriaal kunt u terecht bij Martijn Funke (0413-292982 / [email protected]).Ook is informatie beschikbaar op de websites www.duurzaamheid.nl, www.annemarierakhorst.nl en www.searchbv.nl.

Website: http://www.searchbv.nl