(Persbericht) Haarlem, 29 maart 2011 - De overheid moet en zal flink bezuinigen. Ook de kunst- en cultuursector heeft te maken met structurele bezuinigingen oplopend tot 200 miljoen (in 2015 en daarna). En wat nu?
Hoe krijgen musea nu een goede tentoonstelling voor elkaar, met minder geld, minder mensen en meer eisen rond bezoekersaantallen? Vragen waarop museumspecialist Perspekt Studio‘˜s in Haarlem de antwoorden geeft.

Directeur Marielle Beek van Perspekt Studio‘˜s: à¢â‚¬Å“Er wordt door de overheid meer aandacht besteed aan de verdiencapaciteit van musea. Daarnaast worden bezoekersaantallen meegenomen in de beoordeling. Dat betekent op korte termijn dat er met minder geld, werknemers en middelen bij musea, evenveel of meer tentoonstellingen gemaakt moeten worden waar nog meer bezoek op afkomt. Een duivels dilemma.

Een samenleving zonder kunst en cultuur verliest zijn open blik en zijn innovatief vermogen

Dat er bezuinigd moet worden en dat het cultureel ondernemen anders moet, betwisten wij niet. Daarom hebben wij het afgelopen half jaar gezocht naar positieve en opbouwende (re)acties op de voorgenomen bezuinigingen op kunst en cultuur. Met als doel zoveel mogelijk waardevolle kunst en cultuur beschikbaar te houden voor (nog meer) publiek. Een samenleving zonder kunst en cultuur verliest zijn open blik en zijn innovatief vermogen. En, musea hebben de toekomst. Ze kunnen een levendige plaats van samenkomst gaan vormen, met beeld op vroeger, nu en de toekomst. Het zijn vaak aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen overal in het land waar in tijden van snelheid, vluchtigheid en individualisering behoefte aan is. Het medium tentoonstelling is daarbij een van de meest gelaagde, verdiepte en afwisselende communicatievormen, waarbij echt en onontbeerlijk menselijk contact kan zijn. Hier kunnen vragen opgeroepen en beantwoord worden, in nog redelijk veel tijd. Een medium van deze tijd omdat het perfect uit te breiden is naar internet (zowel voor als na het museumbezoek). Waar inspireren, leren, dromen, denken, doen en beslissen met anderen mogelijk is. Een plaats voor het nieuwe leren.
Perspekt Studio‘˜s heeft binnen haar bedrijf alle kennis, kunde en ervaring om tentoonstellingen te maken die gewaardeerd worden door het grote publiek. Echter, soms zal geld ontbreken om ons in te huren.
Het museum zal zelf met eigen, soms onervaren, mensen gaan proberen tentoonstellingen te maken. Maar dat is nog altijd een vak. Gaan alle musea dan weer zelf proberen te ontdekken wat wij na honderden tentoonstellingen goed weten? Daarom biedt Perspekt Studio‘˜s nu als full-service bureau aan om musea bij te staat met kort en gericht advies. Praktisch toepasbaar, no nonsense en direct vanuit onze grote, brede en diepe kennis die we in huis hebben over concept (inhoud, masterplan, concept), educatie, marketing, ontwerp (grafisch/ruimtelijk/interactive/av), uitvoering (technisch, hardware, software), projectmanagement en leveranciers.

Hoe werkt dat advies voor musea?

Museumadvies - Als een museum ons een concept wil voorleggen, een technische vraag over de bouw heeft, of een interactief spel op ons los wil laten, werkt dat als volgt. Musea die ons benaderen, krijgen direct reactie en kunnen weer door. Het advies is af te nemen per 10 minuten met een uurprijs van € 180,- (dus € 30,- per 10 minuten). Gratis kunnen we museumadvies niet doen, we zijn net als musea ook cultureel ondernemers. Uit de eerste reacties van musea merken we dat hieraan grote behoefte is.à¢â‚¬

Over Perspekt Studio‘˜s - Ruimtelijke Projecten

Perspekt Studio‘˜s adviseert over, concipieert, ontwerpt (3D en 2D) en realiseert grote en kleine ruimtelijke projecten voor musea en bezoekerscentra, alsmede interieurs. Ook zijn we actief in onze oorspronkelijke markten televisie, theater en evenementen. Wat Perspekt Studio‘˜s creëert is niet eerder vertoond, betekenisvol en tastbaar. Daarbij laat ons projectmanagement geen ruimte voor verrassingen. Tussen verbeelding en werkelijkheid maken wij het graag concreet.
Museumadvies, museuminrichting, museumontwerp, interieurbouw, tentoonstellingsontwerp is een greep uit de diensten van Perspekt Studio‘˜s.

Perspekt Studio‘˜s b.v. | H.N. Werkmanweg 15 | 2031 BA Haarlem | T 023-5316312 | E [email protected] |
I www.perspektstudios.nl