(Persbericht) Als een zelfzorggeneesmiddel voor het eerst wordt gebruikt, leest 96 procent van de gebruikers de bijsluiter helemaal of in elk geval de belangrijkste informatie. Bij herhaalgebruik wordt de bijsluiter echter vaak niet meer gelezen. 62 procent zegt de bijsluiter niet te lezen omdat het geneesmiddel al bekend is. Een kwart leest alleen de informatie die men belangrijk vindt. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van brancheorganisatie Neprofarm.

Ook als een geneesmiddel al vaker is gebruikt, blijft het lezen van de bijsluiter belangrijk. In de tussentijd kan immers de situatie van de gebruiker veranderd zijn. Zeker als een zelfzorggeneesmiddel gelijktijdig wordt gebruikt met andere (recept)geneesmiddelen is het van belang om de bijbehorende bijsluiters te lezen, om ongewenste en onbedoelde wisselwerkingen te voorkomen. Bij twijfel over gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen, is het verstandig een arts of apotheker te raadplegen.

Neprofarm heeft goede voorlichting aan consumenten hoog in het vaandel staan en gaat daarom consumenten en patiënten oproepen om altijd de bijsluiter te lezen. Om deze essentiële informatie voor de gebruiker breed beschikbaar te maken en het lezen van de bijsluiter te stimuleren, vervolgt Neprofarm zijn campagne ´Lees de verpakking en de bijsluiter‘˜ door het plaatsen van banners op diverse veelbezochte websites.

Consumenteninformatie en Zelfzorg-app
Juli 2010 lanceerde Neprofarm de website www.bijsluiterwoordenboek.nl die een uitleg geeft van lastige woorden die consumenten tegen kunnen komen in bijsluiters van zelfzorggeneesmiddelen. In mei is de website www.zelfzorg.nl met daarop alle zelfzorggeneesmiddelen inclusief originele bijsluiters, geschikt gemaakt voor gebruik met mobiele telefoons. Daarnaast is er een gratis Zelfzorg-applicatie voor de iPhone, waarmee al voor de aankoop van een geneesmiddel of onderweg de bijsluiter en de belangrijkste productinformatie van een geneesmiddel kan worden geraadpleegd.

Noot voor de redactie:
Neprofarm is de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Neprofarm vertegenwoordigt de belangen van fabrikanten en importeurs van geregistreerde merkgeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Tot dit assortiment behoren zowel de reguliere zelfzorggeneesmiddelen als de homeopathische, fytotherapeutische en antroposofische geneesmiddelen. Ook gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen en kruidenpreparaten à©n zelfzorgproducten die onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen vallen, worden door de leden van Neprofarm op de markt gebracht. Zelfzorg.nl en de Zelfzorg-app zijn een initiatief van Neprofarm.

Op de website www.neprofarm.nl kunt u onder de tab ´Nieuws‘˜ dit persbericht downloaden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bernard Mauritz van Neprofarm, telefoon: 035 697 0821 of email: [email protected]. De iPhone app is sinds 26 mei te downloaden in de app-store van Apple.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular