(Persbericht) Biophilia: menselijke behoefte aan groen
Ambius vertaalt opkomende filosofie naar betere werkplekken in kantoren

Duiven, 29 juni 2011 Met behulp van wetenschappelijke principes met de naam Biophilia kan men de behoefte aan natuur van mensen verklaren. Recent onderzoek gebaseerd op eerdere studies vormen aanleiding voor Ambius om een praktische vertaalslag te maken voor bedrijven. Ambius is wereldwijd specialist om werkomgevingen te verbeteren. Een van de belangrijkste conclusies is dat een werkomgeving met voldoende groen zeer positieve reacties en resultaten teweegbrengt. Ambius Nederland gebruikt sinds deze week praktische toepassingen omtrent dit onderzoek toe in de verbetering van werkplekken; een bruikbare case vertaald uit de wetenschappelijke wereld van Harvard.

Wat mensen belangrijk vinden
Mensen vinden de volgende drie eigenschappen het belangrijkst: een ruimte op enige hoogte, uitkijk over het landschap en nabijheid van open water. Daarnaast zijn de volgende aspecten van belang: het moet een toevluchtsoord zijn, gebruik van natuurlijke materialen, gebruik van dynamisch daglicht, duidelijke visuele verbindingen tussen het interieur en exterieur en natuurlijke geuren. Al deze elementen kunnen vandaag de dag worden ingezet op de werkplek. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van kamerplanten, kunst, geluiden en geurstoffen.

Toepassing
Biophilia is een theorie die, terwijl het nog niet heel bekend is, in de facilitaire wereld steeds beter wordt begrepen en wordt toegepast in het ontwerp van nieuwe bedrijfsgebouwen. Het ongemak in veel gebouwen is niet per se te wijten aan slechte ergonomie en slechte luchtkwaliteit binnenshuis. Het zijn symptomen van een groter, holistisch probleem: het menselijk aangeboren ongemak met de moderne wereld.

Prism
De Biophilia hypothese komt overeen met recente bevindingen van een organisatie met de naam Prism, een samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten en Ambius over het verbeteren van werkplekken. De volgende instanties zijn betrokken bij het project:
1. University of Exeter, Birmingham, UK
2. Rijksuniversiteit Groningen, NL
3. Economic & Social Research Council, UK
4. Haworth Group, Michigan, USA
5. Ambius
In Nederland is Tom Postmes verantwoordelijk voor het onderzoek. Postmes (1969) is hoogleraar sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de University of Exeter. Zijn onderzoek bestudeert gedrag in verschillende soorten groepen, waaronder "gewone" teams, maar ook virtuele groepen en gemeenschappen, organisaties en massagedrag. Als erkenning voor zijn werk ontving hij diverse internationale prijzen en subsidies, onder meer van de KNAW, NWO, de Economic and Social Research Council (UK) en de National Science Foundation (VS).

Koppeling met beheer van werkruimte
Biophilia kan als theorie gebruikt worden om werkruimtes efficiënter te maken. Mensen hebben een aangeboren aantrekkingskracht tot de natuur, met name voor natuurlijke vormen en landschappen die een hoge overlevingswaarde hebben. In de afgelopen 20 jaar is er regelmatig onderzoek gepubliceerd over hoe mensen de behoefte hebben om hun (werk)omgeving te vullen met planten. Bij dit onderzoek stonden de volgende vraagstukken centraal:
à¢â‚¬¢ Het vermogen om het binnenklimaat te beïnvloeden;
à¢â‚¬¢ De effecten op het gedrag en welzijn van de gebouwgebruikers.

Uit het onderzoek blijkt dat fysieke kwaliteiten van planten meestal een gunstig effect hebben. Het blijkt steeds weer dat mensen gelukkiger, meer betrokken en, nog belangrijker, productiever, minder gestrest en daadwerkelijk gezonder zijn. Wat echter niet zo gemakkelijk is voor onderzoekers, is het identificeren van het mechanisme wat achter deze effecten zit.

Vermindering van stress
Studies uitgevoerd in de gezondheidszorg door Roger Ulrich, Professor in Architectuur aan de Texas A&M University (USA), geven aan dat er een beter resultaat wordt geboekt voor patiënten als zij uitzicht krijgen op elementen uit de natuur, door middel van een raam of toegang tot een overdekte tuin. Bij onderzoek door de Universiteit van Surrey (UK) over bedrijfsomgevingen vertoonde mensen een zichtbare vermindering van stress wanneer zij taken hadden uitgevoerd in een beplante omgeving vergeleken met een onbeplante ruimte.

Kieskeurig
Toegang tot daglicht wordt internationaal als steeds belangrijker beschouwd. Uit onderzoek naar Seasonal Affective Disorder (SAD syndroom) kan worden aangetoond dat daglicht zorgt voor een gevoel van welzijn, minder ziekteverzuim en verbeterde prestaties. Kantoormedewerkers worden steeds kritischer over hun werkomgeving. Als organisaties een werkmilieu kunnen bieden die voldoet aan deze behoeftes, dan krijgen zij een goede kans op het beste medewerkerpotentieel.

Behoeften gekoppeld aan de propositie
Bedrijven zullen steeds meer moeten gaan nadenken over wat er moet worden gedaan zodat medewerkers de meeste voordelen uit de werkomgeving halen. Uit de gewenste elementen van deze filosofie, kunnen de volgende diensten op deze manieren worden gebruikt:
à¢â‚¬¢ Ervoor zorgen dat planten zichtbaar zijn in werkruimtes;
à¢â‚¬¢ Nabootsen van de natuur; willekeur is goed, echter als medewerkers betrokken worden zal er worden geprofiteerd van de extra voordelen van empowerment (Prism);
à¢â‚¬¢ De grenzen vervagen tussen binnen en buiten;
à¢â‚¬¢ Rustplaatsen overwegen; de natuur plaatsen laten bieden voor ontspanning, zoals een park of publieke tuin.

Toegevoegde waarde
Het evolutieproces heeft zich voltrokken in de tijd dat onze verre voorouders nog in de Afrikaanse savanne leefden. Eindverantwoordelijke van Ambius University, Kenneth Freeman: "Ik heb onlangs onderzoek gedaan naar de Biophilia theorie en gezien hoe ontwerpers dit soms in praktijk brengen. Het is een belangrijk onderwerp dat we verder moeten onderzoeken. De theorie kan worden omschreven als een manier om de ontelbare voordelen van planten te presenteren, alsmede een methode om het beter te begrijpen en te communiceren met alle mensen waarmee we contact hebben."

Definitie van Biophilia
Door de evolutionaire geschiedenis heen, is de mensheid altijd afhankelijk geweest van voedsel, brandstof en onderdak. Zij is afhankelijk van een omgeving die bestaat uit planten. Biologen hebben dit gegeven vertaald naar deze nieuwe naam: Biophilia. Grondlegger Wilson zegt hierover: "Ik kan het omschrijven als de aangeboren aansluiting die mensen zoeken met andere organismen en in het bijzonder de natuurlijke wereld." De initiatiefnemer van deze hypothese verwijst naar studies die aantonen dat, wanneer men beschikt over de volledige vrijheid om keuzes te maken, de mensen zich het liefst bevinden in half-open, savanneachtige landschappen die de mogelijkheid bieden om te schuilen, maar ook om de omgeving te verkennen.

Over Ambius
Naast dat Ambius ‘˜s werelds grootste leverancier is van interieurbeplanting voor bedrijven, is Ambius de expert die streeft naar het stimuleren van alle zintuigen op het gebied van het creëren van een optimale werkomgeving. Het bedrijf ontwerpt, installeert en verzorgt de binnen- en buitenbeplanting. Er wordt een fascinerende sfeer gecreëerd bij werkomgevingen, retailers, hotels en zorginstellingen doormiddel van kunst, bloemen, fruit en geuren. Ambius heeft de zintuiglijke waarnemingen vertegenwoordigd in zijn producten. Ambius is een internationaal bedrijf en onderdeel van Rentokil Initial plc.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular