GALERIE PETIT EXPOSEERT BIRZA´S BOEKEN

De boekobjecten van de Deventer kunstenaar Be J. Birza staan van 21 februari t/m 18 maart centraal in de Amsterdamse Galerie Petit. De boekobjecten zijn hier te zien in het kader van de manifestatie Amsterdam Wereldboekenstad. Als grafisch vormgever hield Birza zich jarenlang bezig met ontwerpen van boeken. Als boekkunstenaar laat hij zich inspireren door de vorm van het boek. Dit levert ongebruikelijke beelden op: geen leesboek, geen plaatjesboek, maar een ander soort ´kijkboek´.

Qua thematiek sluiten Birza´s boekobjecten aan bij het thema ´Open Boek´ van Amsterdam Wereldboekenstad: verreweg de meeste van zijn boeken zijn letterlijk open boeken in de zin dat zij opengeslagen liggen. Verrassend is zijn materiaalkeuze: een groot deel van Birza´s ´bibliotheek´ bestaat uit boeken van lei, zink en lood. De boeken gaan over vergankelijkheid. Wie ze bekijkt, ontkomt niet aan een associatie met de Arte Povera. Birza´s boeken zijn bewaarplaatsen van kleine assemblages van ´objets trouvà©s´ schijnbaar waardeloze materialen, zoals oude alledaagse spulletjes, verweerd horrengaas, vergeelde brieven en symbolen uit andere culturen. Door deze in een nieuwe context te arrangeren en soms te bewerken met chemicaliën of schellak, herschept de kunstenaar het verleden en geeft hij het onbetekenende een bestaansrecht. Ook de dragers van leisteen, zink en lood dragen bij aan het beeld van vergankelijkheid. Birza bewerkt de materialen met zuren die verouderingsprocessen zoals oxidatie en verwering teweegbrengen.

Naast de loden en zinken boekobjecten zijn ook Birza´s papieren boeken te zien. Zorgvuldig assembleert de kunstenaar ook deze boeken, op ondergronden van bijzondere papiersoorten waarin tabak, oude spijkerstof of olifantenmest zit verwerkt. Wie door de boeken bladert, leest zijn verhalen over vergankelijkheid; op elke afzonderlijke pagina, maar ook in hun onderlinge samenhang in elk afzonderlijk boek. Romantisch, poëtisch en doorleefd: ´wie oog heeft voor vergankelijkheid, ziet onbedorven schoonheid´ is het motto van de kunstenaar een motto dat doorklinkt in de opmerkelijke bibliotheek van Birza bij Galerie Petit.

Galerie Petit begon in 1970 en richt zich op de figuratieve kunst. Al snel stond de galerie bij liefhebbers bekend als eigenzinnig en wars van elke mode. Op de begane grond en in het souterrain organiseert de galerie jaarlijks zo´n tien exposities met schilderijen, tekeningen, bronsplastiek en keramiek. Op de eerste etage treft de bezoeker een vaste collectie grafiek aan. Hier zijn meer dan 1200, originele handgedrukte grafische bladen te zien van bekende kunstenaars en van jong aanstormend talent.

Birza´s Boeken, te zien van 21 februari t/m 18 maart 2009
Galerie Petit, N.Z. Voorburgwal 270, 1012 RS, Amsterdam

Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag van 12-17 uur en op afspraak.
Opening: zaterdag 21 februari om 15.00 uur.

à¢â‚¬¦Iedere bezoeker ontvangt een gratis boekenlegger.