Londen, 15 december 2008 - Bouwers, architecten en vaklui kunnen nu hun voordeel halen uit de dalende prijzen van de grondstoffen. De prijs van bladlood staat op het laagste punt sinds jaren en hierdoor wordt bladlood nog competitiever in vergelijking met de synthetische alternatieven op de markt. Kiezen voor bladlood als oplossing voor het dak garandeert de beste kwaliteit à©n betaalbare prijzen.

Alhoewel bladlood reeds eeuwenlang toegepast wordt biedt het nog steeds vele voordelen ten opzichte van de alternatieve producten in moderne bouwvoorschriften. Vele synthetische producten beloven een hoog niveau van kost-efficiëntie, maar als het erop aankomt, falen ze. De performantie van een product kan alleen correct ingeschat worden indien wij het totaal beeld nemen van de schaduwkosten; dit is een methode waarbij de totale kost van een product aan de maatschappij wordt berekend, met inbegrip van de impact op het milieu.

Een onafhankelijke studie werd onlangs uitgevoerd door het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO: hierin werden verschillende bouwmaterialen voor waterdichting die vandaag op de markt zijn met elkaar vergeleken. De totale kost van elk materiaal werd berekend, gebaseerd op de totale levenscyclus: van de productie tot het verwerken van het afval. In de TNO studie werden materialen getest die vaak voor de volgende 3 toepassingen worden gebruikt: spouwmuren, verbindingen tussen muur en dak, en kilgoten.

De conclusie van de studie is dat bladlood het product is met de beste performantie. Alle andere producten zoals EPDM, PVC, en andere membranen hebben een hogere schaduwkost. Experten hebben berekend dat de kost voor bladlood, afhankelijk van zijn functie, gaat van 1,47 à¢à¢â‚¬Å¡¬ tot 1,94 à¢à¢â‚¬Å¡¬. De schaduwkosten voor de synthetische alternatieve producten zijn tussen 35 en 256 % hoger, afhankelijk van de toepassing.

Dit goede resultaat voor bladlood kan voornamelijk aan 2 factoren toegeschreven worden: de lange levensduur en de hoge graad van recycling.

- Bladlood heeft een gemiddelde levensduur van 75 jaar en vaak nog veel langer. De alternatieve producten gaan slechts 20 tot 30 jaar mee.
- Op het einde van zijn leven wordt bladlood gesorteerd en gerecycled. Omwille van het lage smeltpunt is de milieubelasting van het recyclen minimaal. Tot 97,5 % van het bladlood wordt gemaakt uit gerecycled materiaal, daardoor is het à©à©n van de meest groene bouwmaterialen.

Daarenboven bestaat er voor bladlood een zeer efficiënt circuit voor het verzamelen van scraps, het raffineren hiervan en de productie en distributie van het afgewerkt product. "Zowel in zijn productie-, toepassings- als recyclingfase is dit traditioneel product zeer performant", verklaart Terry Boon, Technisch Directeur van de European Lead Sheet Industry Association (ELSIA). "Geen enkel ander product dat gebruikt wordt voor waterdichting is zo efficiënt of hernieuwbaar als bladlood."

Over ELSIA:
De European Lead Sheet Industry Association (ELSIA) is de centrale vereniging van de Europese Bladlood Industrie. Alle leden werken volgens een vastgelegde EN-norm die de hoogste productkwaliteit garandeert. ELSIA is vastbesloten om onderzoek en ontwikkeling op lange termijn te steunen en zich ervan te verzekeren dat haar producten absoluut milieuvriendelijk zijn. De leden nemen een moderne, verantwoordelijke houding aan ten pzichte van gezondheid en veiligheid van de stakeholders en het milieu.

- Foto's gratis te verkrijgen op simpele aanvraag, © ELSIA (www.elsia.eu) -

Press contact:
conovo media GmbH, Kolumbastrasse 5, 50667 Kà¶ln, Duitsland
Tel: 0049 221 35686030, Fax: 0049 221 35686055
[email protected], www.conovo.eu