Russische cultuur bestaat uit méér dan musici, schilders en filmers die op afroep ‘voor de gelegenheid’ van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland komen. Het Bolsjoj Festival 2007, negentig jaar na de Revolutie van 1917, laat dat zien en horen. Het Bolsjoj Festival wordt gehouden in Amsterdam (Posthoornkerk, Filmtheater Kriterion en Gallery Godá) en Zeist (Slot Zeist) van 1 t/m 28 oktober 2007.

Het Bolsjoj Festival is een initiatief van Russisch-sprekenden in Nederland. Het weerspiegelt hun insiderkennis en netwerken in artistiek Rusland én de Russische diaspora. Het festival is dan ook veelzijdig en bevat voor het Nederlandse publiek verrassende elementen. Het programma omvat onder meer concerten, exposities, debatten, theatervoorstellingen en feesten.

 Zeker, de musici, schilders en filmers uit Rusland zelf ontbreken niet. Maar hier wonen en werken ook veel mensen afkomstig uit de vroegere Sovjet-Unie, die hun wortels hebben overgeplant in onze klei. En Nederlanders laten zich op hun beurt, direct of indirect, inspireren door een grote en rijke cultuur die hun hart heeft gestolen. De combinatie resulteert in een kaleidoskopisch geheel.

 Moderne schilderijen, het geluid van de perestrojka, Poesjkin en de Europese canon, documentaire films, absurdistische schetsen, werk van nog onbekend talent, intieme performances, foto’s van de Spoetnik en een ruimtevaartfeest, avantgardistische poëzie... Het bekende mengt zich met het onverwachte, het beproefde met het rebelse.

 Meer informatie op www.ruslandfestival.nl

 Het Bolsjoj Festival wordt georganiseerd door:
Stichting Russisch Cultureel Centrum Amsterdam
Academy of Russian Arts / Gallery Godá, Amsterdam
Russian News & Information Agency RIA Novosti
Boekhandel/uitgeverij Pegasus