10.000 had ze er gevraagd en bijna 13.000 heeft ze er gekregen. Maar toen zorgboerin Trijntje Hoogendam haar woensdag 17 juni de koffer met handtekeningen overhandigde, kon Marijke Vos niets meer voor haar doen. De Amsterdamse wethouder van Milieu blijkt met handen en voeten gebonden te zijn aan het coalitieakkoord. Dat betekent dat ecologische zorgboerderij De Boterbloem in de Osdorpse Lutkemeerpolder wat haar betreft op 31 oktober a.s. plaats moet maken voor een bedrijventerrein.

à¢â‚¬à…“Nou, dan neem ik de handtekeningen gewoon weer mee, reageerde een geëmotioneerde Trijntje Hoogendam toen ze het stadhuis weer boos had verlaten. à¢â‚¬à…“Dan geef ik ze wel aan iemand die wel iets voor me kan doen. Dat bijna 13.000 Amsterdammers vinden dat De Boterbloem moet blijven en de Lutkemeerpolder groen moet blijven, dat legt de wethouder dus zomaar naast zich neer. Dan geef ik de koffer wel aan iemand die wel wat voor me kan doen.

Keihard
In februari j.l. wilde Marijke Vos bij diverse gelegenheden niet in gaan op de benarde situatie van de bedreigde ecologische zorgboerderij à¢â‚¬à…“De Boterbloem van Trijntje Hogendam aan de rand van Osdorp. à¢â‚¬à…“Haal eerst maar eens 10.000 handtekeningen op. Dan gaan we er eens serieus naar kijken. Vier maanden lang is de zorgboerin samen met vrijwilligers en cliënten dag en nacht in touw geweest om het gevraagde aantal handtekeningen op te halen. In de overtuiging dat dit haar reddingsboei zou kunnen zijn. Maar op het stadhuis kreeg Trijntje Hoogendam van de Amsterdamse wethouder keihard de deksel van haar plexiglas koffer op de neus. Vos liet haar weten, dat de plannen gewoon door gaan.

Bedrijventerrein
Marijke Vos toonde zich wel onder de indruk van het enorme aantal handtekeningen dat door Trijntje en haar thema was opgehaald. à¢â‚¬à…“Jullie zetten natuurlijk gigantisch in op het behoud van deze ecologische zorgboerderij. En het is ook heel duidelijk dat heel veel mensen zich betrokken voelen. Ik heb er goed over nagedacht of we als gemeentebestuur iets kunnen doen. Het grote probleem is dat er eerder een structuurplan is opgesteld, waarin Lutkemeer III de bestemming bedrijventerrein heeft gekregen. Daar moeten wij als college gewoon uitvoering aan geven. Net als het Dagelijks Bestuur van Osdorp. Aan het stadsdeel is gevraagd om actief te zoeken naar een ander stuk terrein, waarop à¢â‚¬à…“De Boterbloem haar activiteiten voort kan zetten, reageerde Marijke Vos. Trijntje liet de wethouder weten, dat ze daar nog niets over had gehoord.

Kaveloppervlakte
Het actiecomità© overhandigde Marijke Vos nog een dik dossier met argumenten en vragen die in het kader van het burgerinitiatief dat momenteel in de stadsdeelraad van Osdorp wordt behandeld aan het Dagelijks Bestuur zijn gesteld. Een paar punten worden nog even onder de aandacht van de wethouder gebracht: Er zou pas aan Lutkemeer III begonnen worden als Lutkemeer I vol is. Momenteel is slechts 37 procent van de kaveloppervlakte op dit eerste bedrijventerrein uitgegeven. Uit diverse rapporten blijkt verder, dat er tot 2020 voldoende ruimte is voor Schipholgebonden bedrijven. En daarna is er nog voldoende reserves aanwezig in de Haarlemmermeer.
Marijke Vos deed de toezegging om de stukken ´nog eens´ door te lezen. Helaas begint de tijd voor ecologische zorgboerderij De Boterbloem à©cht te dringen. Alle hoop is nu gevestigd op de stadsdeelraad van Osdorp die de komende weken het door het actiecomità© ingediende burgerinitiatief gaat behandelen. De stadsdeelraad onderzoekt inmiddels wà©l serieus of een bedrijventerrein in de Lutkemeer III wel nodig is, en of ecologische zorgboerderij De Boterbloem in ieder geval nog wat langer kan blijven.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular