(Persbericht) PERSBERICHT
Komisch talent debuteerde met uitverkochte oudejaarsconference
Cabaretier Rutger Smoorenburg (26) verovert Brabant en Utrecht met 'Wie niet weg is...'.

UTRECHT, 30 november 2010 - Hij durft een grap te maken over wijlen Conny Mus. En ook de overleden volksheldin Sugar Lee Hooper is aan de beurt bij Rutger Smoorenburg, die in december in Eersel en in Utrecht op de planken staat met zijn oudejaarsconference 'Wie niet weg is...'. De jonge Brabander neemt in vier voorstellingen kritisch het nieuws van 2010 onder de loep, waarbij hij enige zwarte humor niet schuwt. "Ik breng een mix van stijlen, in mijn shows zit altijd een bepaalde herkenbaarheid voor iedereen", aldus Smoorenburg.

"De Katholieke Kerk is het haasje."
Op 14 en 15 december vinden de voorstellingen in het Utrechtse U Theater Studio T plaats, op 22 en 23 december staat Rutger in de Eerselse Muzenval. "Het afgelopen jaar bood in ieder geval genoeg inspiratie", grijnst de cabaretier. "De katholieke kerk krijgt ervan langs, op een komische manier. Want wat daar allemaal is gebeurd, vind ik te schijnheilig voor woorden. Verder neem ik wat bekende Nederlanders op de hak. O ja, en het publiek op de eerste rij moet natuurlijk ook oppassen." Smoorenburg zoekt de grenzen van het toelaatbare op in zijn show, maar ook de nodige zelfspot is hem niet vreemd. "Ik kom zelf ook aan de beurt, ja. Je stelt jezelf sowieso kwetsbaar op als je grappig wilt gaan doen voor een paar honderd onbekenden. Ik stel de zaal voor aan mijn alter ego Friedolien, een vrouw die wel de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt en wie de ene ramp na de andere overkomt. Dat vind ik wel spannend. In mijn oudejaarsconference van dit jaar zit een combinatie van tragikomedie, absurdistische humor, platte humor en visuele ondersteuning." En waarom moeten we en masse naar Smoorenburg in plaats van naar Dolf Janssen of Guido Weijers? "Ik ben natuurlijk veel knapper en jonger. Maar even serieus, ik denk dat ik veel te vertellen heb, ik heb een aparte eigen kijk op zaken en net als die andere cabaretiers heb ik een uniek talent dat je misschien aanspreekt."

Van een studentenkamer naar volle zalen
Rutger debuteerde in 2008 tijdens zijn opleiding Theater- Film- en Televisiewetenschap. "Ook met een oudejaarsconference. Toen ik besloot om het als cabaretier te gaan proberen, was ik meteen erg ambitieus. Maar dat mijn eerste voorstelling uitverkocht zou zijn - ik had niet eens try outs gedaan - dat had ik nooit verwacht. Er stonden ineens ruim 400 man op de stoep. Ik heb enorme mazzel gehad met een goed artikel in het Eindhovens Dagblad en aandacht op de radio bij Omroep Brabant. Ik was doodzenuwachtig, want nu moest ik zonder dat ik mijn grappen en teksten had kunnen testen, verwachtingen gaan waarmaken." De reacties op zijn debuut waren echter zo lovend dat Rutger dit jaar opnieuw vol overgave de planken bestijgt. "Het is mijn droom om fulltime cabaretier te worden. Nu al ben ik het hele jaar bezig met teksten schrijven, grappen bedenken, het bijhouden van een inspiratieboek en alles omzetten naar spel." Op de vraag wat hij dan nu doet om de kost te verdienen, antwoordt Rutger: "Ik ben IT'er. Nee, dat is dus geen grap."

Over 'Wie niet weg is...'
Rutger Smoorenburgs oudejaarsconference vindt op 14, 15, 22 en 23 december plaats in de theaters U Theater Studio T (Utrecht) en De Muzenval (Eersel). Kaartjes zijn beschikbaar vanaf 8 euro. Kijk voor meer informatie op www.rutgersmoorenburg.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over Rutger Smoorenburg en de voorstelling 'Wie niet weg is...' kijkt u op www.rutgersmoorenburg.nl en op Twitter: @RSmoorenburg. Voorstelling bijwonen en Rutger recenseren? Kijk op www.broekenbuuren.nl of bel 0031 (0) 613 967 096 of 0031 (0) 613 967 095.