(Persbericht) Conservatorium Hotel Amsterdam krijgt Green Globe label
Internationaal certificaat reeds toegekend và³à³r opening van het hotel

Amsterdam, 18 oktober 2011 - Het Conservatorium Hotel, het nieuwe luxury lifestyle hotel in Amsterdam, is lid geworden van het Green Globe certificeringsprogramma het wereldwijde label van de reis- en toerismebranche voor duurzaam beheer en een duurzame bedrijfsvoering. Green Globe is een internationale organisatie die bij haar leden audits uitvoert op basis van internationaal geaccepteerde duurzaamheidscriteria. Afgelopen week is het Conservatorium Hotel onafhankelijk geauditeerd en vervolgens beloond met het prestigieuze lidmaatschap van het Internationale Green Globe programma. Het is de eerste keer dat dit label werd toegekend aan een Amsterdams hotel.

Jeroen Sirag, Director of Sales and Marketing, zegt hierover: "Het Conservatorium Hotel Amsterdam is gevestigd in een monumentaal pand op een locatie met een zeer rijke historie. We wilden deelnemen aan een internationaal duurzaamheidsprogramma waarbij we al tijdens de ontwikkelingsfase en na de ingebruikname van het hotel het milieu zo min mogelijk zouden belasten."

Het Conservatorium Hotel Amsterdam heeft vanaf het begin van de verbouwing van het gebouw belangrijke duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Het hotel gebruikt bijvoorbeeld een warmteopslagsysteem en recyclet water uit het zwembad in het sprinklersysteem. De aanpak wordt vervolgd op de afdeling Food & Beverage, waar het hotel, samen met Executive Chef Schilo Van Coevorden, lokale, biologische ingrediënten gebruikt en ingrediënten weert die afkomstig zijn van bedreigde diersoorten, zoals de blauwvintonijn.

Gasten spelen hierin ook een rol: zij krijgen de optie om zelf te beslissen hoe vaak hun handdoeken en beddengoed worden verschoond. De gasten hebben tevens toegang tot de unieke "menselijke bibliotheek" van het Conservatorium Hotel een enorme lokale kennisbank waarin elk personeelslid intensief wordt getraind. Zij delen hun kennis met de gasten en behouden en bevorderen daarmee de lokale gewoonten en cultuur.

Madelon Boom, General Manager, zegt over het initiatief: "Wij hebben de verantwoordelijkheid om in ieder opzicht voor het milieu te zorgen. In de toekomst zullen gasten in hun hotelkeuze vaker laten meewegen op welke wijze hotels actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Vandaar dat wij op basis hiervan hebben besloten ons hierop vanaf het begin al te concentreren en onze collega's hierin regelmatig te trainen. We doen dit uiteraard om een concurrerend element aan ons aanbod toe te voegen, maar vooral ook omdat we een groot belang hechten aan onze omgeving en een positieve bijdrage willen leveren aan de bescherming ervan."

Bij de totstandkoming van de Green Globe certificering is het Conservatorium Hotel Amsterdam begeleid door Duurzame Hotels Nederland, specialist in duurzaam ondernemen voor de hotelbranche. Sarah Jenny, algemeen directeur, zegt over de samenwerking met het Conservatorium Hotel Amsterdam: "Wij hebben nu ongeveer honderd hotels bijgestaan in diverse certificeringstrajecten, en juist daarom is het geweldig om te zien met welk enthousiasme dit project omarmd is door het Conservatorium Hotel. Hun bereidwilligheid om à©cht duurzaam te ondernemen is groots."

Lijst van de belangrijkste duurzame praktijken in het hotel:

Energie
à¢â‚¬¢ Warmteopslagsysteem
à¢â‚¬¢ Energiezuinige verlichting (LED)
à¢â‚¬¢ Ventilatiesysteem voor de automatische regeling van ventilatie in de keuken (Marvel-systeem van Halton)
à¢â‚¬¢ LED-televisie
à¢â‚¬¢ Energiebeheersysteem in de gastenkamers
à¢â‚¬¢ Gebruik van dik, getint glas
à¢â‚¬¢ Gebruik van groene elektriciteit
à¢â‚¬¢ Het airconditioning systeem in de kamers bevat een "Eco mode" knop

Water
à¢â‚¬¢ Hergebruik van zwembadwater voor het sprinklersysteem
à¢â‚¬¢ Waterbesparende dubbele spoelknoppen op de toiletten
à¢â‚¬¢ Gasten beslissen hoe vaak hun handdoeken en beddengoed worden verschoond

Afval
à¢â‚¬¢ Gebruik van een balenpers om het afvalvolume te verkleinen (minder transport nodig)
à¢â‚¬¢ Afval wordt opgehaald op basis van een sensorsignaal (alleen wanneer containers vol zijn) om het transport te beperken
à¢â‚¬¢ Gebruik van schoonmaakproducten met eco-certificaat
à¢â‚¬¢ Er worden weinig plastic verpakkingen gebruikt in het hotel
à¢â‚¬¢ Swill installatie voor de scheiding van organisch afval

F&B
à¢â‚¬¢ De meeste producten worden lokaal geproduceerd en zijn biologisch
à¢â‚¬¢ Promotie van lokale biologische restaurants
à¢â‚¬¢ Bedreigde diersoorten of voedsel afkomstig van niet-duurzame bronnen worden niet geserveerd (bijv. blauwvintonijn)

Sociaal
à¢â‚¬¢ Alle collega's krijgen regelmatig training op het gebied van duurzaamheid
à¢â‚¬¢ Financiële steun van beschermde natuurgebieden
à¢â‚¬¢ Onderhoud van cultureel erfgoed (negentiende-eeuws gebouw gerestaureerd)
à¢â‚¬¢ Gebruik van Nederlands cultureel erfgoed in het hotel (Delfts porselein in het restaurant en als decoratie)
à¢â‚¬¢ Faciliteiten zijn uitstekend toegankelijk voor minder validen
à¢â‚¬¢ Interpretatieprogramma (menselijke bibliotheek) opgezet met lokale bevolking