Amsterdam Oud-West - De eerste paal moet nog de grond in en het ontwerp van het plein is nog niet af, maar wel is nu al duidelijk dat een ondergrondse parkeergarage onder het J.J. Cremerplein bijna 5 miljoen euro duurder zal worden dan de 11,5 miljoen euro die ervoor is begroot. De deelraad van Oud-West wordt dinsdag a.s. gevraagd in te stemmen met een aanvullend krediet van 4.848.000 euro dat nodig is in verband met de prijsindexatie. Het Dagelijks Bestuur voert ook het onderzoek naar een beter ontwerp, dat samen met de bewoners is uitgevoerd, als reden voor de kostenstijging op.

De garage onder het Cremerplein gaat dan meer dan 16 miljoen euro kosten en levert 76 extra parkeerplaatsen op. In totaal zullen er 203 plaatsen in de garage komen, maar er zullen er 127 van de straat worden weggehaald. Behalve extra parkeerplaatsen hoopt het stadsdeel op 'winst in de openbare ruimte'.

De plannen voor de nieuwe inrichting van de openbare ruimte zijn echter nog niet definitief. Het Cremerplein zelf zal heringericht worden, maar wordt niet autovrij. De parkeergarage komt in de zuidwesthoek van het plein, met de ingangen ten hoogte van nummer 54. Het huidige voetbalveld en de omliggende bomen zullen daardoor verdwijnen. De voorlopige plannen voorzien wel in een nieuw voetbalveld , maar dan ten koste van het basketbalveld.

"Hoewel het nieuwe ontwerp beter oogt, blijven veel bewoners tegen de komst van de parkeergarage", reageert Ron Meulensteen, voorzitter van de belangenvereniging 'Wij, Jan Cremer' "De combinatie van meer auto's en spelende kinderen blijft onwenselijk. Het plein voldoet nu en het kan natuurlijk mooier, maar daar is geen garage van ruim 16 miljoen euro voor nodig. Die gaat bovendien ten koste van een groot aantal bomen. De speeltuin wordt in oppervlakte misschien iets groter, maar krijgt door het inrijdgebouw een rare vorm. Je krijgt er aan de randen dan een strook bij, maar in het midden verlies je speelplein ten grootte van een voetbalveld. Het is alsof iemand je woonkamer weghaalt en sust met de gedachte dat je er wel lekker veel gang voor terugkrijgt."

Behalve het Cremerplein wil het stadsdeel ook een deel van de Derde Kostverlorenkade (tussen de Vosmaerstraat en de Overtoom) opnieuw inrichten, al is nog onbekend wat de winst daarvan zal zijn. Om de extra kosten voor de garage te kunnen dekken stelt het Dagelijks Bestuur voor om af te zien van een parkeergarage onder het Ten Kateplein en een verhoging van het vergunningtarief in te voeren. In 2010 moeten bewoners dan 4,18 euro per maand meer gaan betalen en bedrijven 6,70 per maand per parkeervergunning.

------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie
Ron Meulensteen
voorzitter belangenvereniging Wij, Jan Cremer
06-55117983
www.cremerplein.nl
[email protected]