(Persbericht) Bij de ANWB is het momenteel flink aan het rommelen in het productassortiment. De concurrentie rukt op als het gaat om het aanbieden van pechservice en ze zijn ook genoodzaakt te stoppen met enkele grote magazines. Nu zijn ze een proef aan het doen met de ANWB autoverkoop service. Is dat wel zo'n goede zaak?

De ANWB verkoopsite zit simpel in elkaar en de werking is goed afgekeken van websites die een vergelijkbaar systeem al langer aanbieden. Nadat je de auto hebt aangemeld ontvang je de ANWB koerslijst waarde. Vervolgens moet je betalen om een gegarandeerde waarde te ontvangen.

Dit gegarandeerde bod ontvang je na 2 werkdagen. Als je daar mee akkoord gaat dan moet je de auto naar een Hertz autoverhuur vestiging in Gelderland brengen. De volgende werkdag zal het afgesproken bedrag overgemaakt worden op je bankrekening.

Nadelen autoverkoop service ANWB
Wat zijn de nadelen van dit systeem ten opzichte van bestaande systemen zoals de autoinkoop website ikwilvanmijnautoaf.nl? Aan het woord de heer Stevens van ikwilvanmijnautoaf.nl: "Er zijn een aantal grote verschillen tussen de werkwijze van de ANWB en ikwilvanmijnautoaf.nl. Het gaat daarbij met name om de kosten, de afhandeling en de hoogte van het bod."

We bestuderen de algemene voorwaarden en de werkwijze van beide sites en komen tot de volgende verschillen:

Kosten van de taxatie
De kosten liggen bij de ANWB tussen de E 25 (ANWB lid) en E 42 (geen ANWB lid). Ook als je de auto niet voor het bod wilt verkopen dan dien je dit te betalen. Bij de website ikwilvanmijnautoaf.nl is de taxatie en het ontvangen van het gegarandeerde bod zonder kosten.

Taxatie waarde
Voor de taxatie van de voertuigen werkt de ANWB samen met een autohandelaar in Apeldoorn, te weten autohandelaar Buitenhuis. Volgens hun website zal deze de auto doorverkopen aan een klein netwerk van autohandelaren, waarbij Buitenhuis 500 euro voor zichzelf van het bod afhaalt, deze wil er natuurlijk ook aan verdienen. Ook de ANWB en Hertz zullen een commissie ontvangen waardoor het bod niet al te hoog uit kan vallen. Ikwilvanmijnautoaf.nl werkt samen met een netwerk van 1.572 autodealers in heel Nederland die in een afgeschermde veiling tegen elkaar opbieden. Het hoogste bod wordt daarbij per e-mail teruggekoppeld naar de consument. Volgens de website betalen de dealers 95 euro per aankoop, een stuk minder dan de minimaal 500 euro die Hertz, de ANWB en Buitenhuis moeten verdelen.

Locatie levering
Indien er zaken wordt gedaan via de ANWB dan dient de auto bij een Hertz vestiging in Gelderland gebracht te worden. Men kan dan bij de Hertz een auto huren voor de reis naar huis. Bij auto verkopen website ikwilvanmijnautoaf.nl gebeurt de levering in overleg met de kopende dealer. Vaak wordt de auto bij de consument thuis opgehaald door de dealer. Het alternatief bij ikwilvanmijnautoaf.nl is dat de consument de auto bij de dealer brengt, in dat geval zal de dealer de consument op het treinstation afzetten en betaald ikwilvanmijnautoaf.nl het treinkaartje naar huis.

Afhandeling betaling
Als de auto gebracht is bij de Hertz vestiging dan zal de volgende werkdag het geld worden overgemaakt. Ervaring leert dat veel mensen op zaterdag hun auto brengen. Dit zou betekenen dat het geld maandag wordt overgemaakt en de consument dinsdag of woensdag het geld op de rekening kan verwachten. Dat is al snel een halve week. Bij ikwilvanmijnautoaf.nl is er sprake van boter bij de vis en wordt er naar keuze direct contact betaald of wordt het geld direct telefonisch overgeboekt.

Aansprakelijkheid consument
Bij de ANWB blijft de consument aansprakelijk voor niet goed vermelde schade en niet door de autoverhuurder gemelde schade aan de auto. Blijkt een auto na de overdracht bijvoorbeeld een defect aan de motor te hebben dan kan de consument een factuur verwachten voor deze schade, ook als de consument hier zelf niet van op de hoogte was. Bij ikwilvanmijnautoaf.nl blijft de consument gevrijwaard van deze aansprakelijkheid. Zodra de auto geleverd, betaald en gevrijwaard is dan is de deal gesloten en kan het geen vervelend staartje meer krijgen.

Slechte ervaringen ANWB Autoverkoop service
Afgelopen week werd bekend gemaakt dat de ANWB deze dienst zou introduceren. De reacties op de verschillende weblogs zijn overwegend niet al te positief en sommige ook echt negatief. Vooral het verschil tussen de koerslijst waarde en de gegarandeerde waarde roept veel woede op. Maar gezien de werkwijze, waarbij er drie partijen geld aan willen verdienen en ook de handelaar nog de kans moet krijgen er wat aan te verdienen zorgt ervoor dat de consument altijd een te laag bod zal krijgen.

Ook is er bij veel auto‘˜s geen eerste indicatie te krijgen, men krijgt dan een melding zoals à¢â‚¬Å“Van deze auto is te weinig informatie bekend, u zult een betaalde taxatie moeten laten uitvoerenà¢â‚¬. Vervolgens krijgt men voor E 42 (de meeste mensen zijn geen ANWB lid) een ontzettend laag bod voor de kiezen. Dat zal inderdaad geen positief gevoel achterlaten.

ikwilvanmijnautoaf.nl betere alternatief om auto te verkopen
Bij autoinkoop website ikwilvanmijnautoaf.nl is de taxatie gratis en deze spint dan ook garen bij de ANWB Aktie. Afgelopen week wist ikwilvanmijnautoaf.nl een verdubbeling van de bezoekersaantallen op hun site te melden. Ikwilvanmijnautoaf.nl biedt deze online autoinkoop service al sinds juni 2007 en hebben inmiddels al meer dan 350.000 auto‘˜s getaxeerd.

De conclusie lijkt dat de ANWB de functie als onafhankelijke belangenbehartiger niet kan combineren met een rol als autohandelaar en het beter lijkt dat ze zich de vingers niet aan deze handel branden.

Kijk op AutoVerkopenTips.nl voor meer tips bij het (ver)kopen van een auto.