De Energy Trophy is een Europese competitie voor energiebesparing in kantoorgebouwen door gedragsveranderingen. De deelnemende bedrijven en organisaties zijn inmideels bekend. Van september 2007 tot 29 augustus 2008 gaan de Gemeente Amsterdam-Stadsdeel Oud-Zuid, Gemeente Maastricht, HTM personenvervoer N.V., Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V., NS Poort Facilitair bedrijf, Nuon Facilitair Bedrijf, Provincie Drenthe, Provincie Groningen, Rabobank Parkstad Limburg, Vestia en waarschijnlijk de VPRO met in totaal 18 kantoren aan de slag met energiebesparing door gedragsverandering.

De Energy Trophy werd in 2004/2005 voor het eerst gehouden in zes landen met in totaal 38 deelnemende bedrijven en instituten. Gezamenlijk werd door gedragsverandering een effectieve energiebesparing van 7% gerealiseerd. De winnaar kwam zelfs uit op 30% !

De Energy Trophy richt zich op energiebesparing door gedragsveranderingen van alle aanwezigen binnen kantoorgebouwen. Door een campagne, zie ook www.energiecommunicatie.nl  binnen de organisatie te starten wordt de betrokkenheid en motivatie van het personeel bij energiebesparing vergroot en uiteraard met een grotere kans om de competitie te winnen. Deelnemers worden tijdens de competitie ondersteund door de Nederlandse Ecofys Netherlands B.V.