Zondag 14 oktober, van 15u tot 21u, organiseert Fairfood weer haar jaarlijkse World Food Day. Na het succes van vorig jaar wijkt Fairfood dit jaar uit naar het ruime Post CS-gebouw te Amsterdam, waar zowel in BG (begane grond) als in Club 11 verschillende activiteiten zullen plaatsvinden rondom het thema "Faire producten in de supermarkt”. Zo komt er een faire supermarkt te staan waar verschillende maatschappelijke organisaties hun waar aanbieden. Verder bestaat het programma onder andere uit een interactief debat, een eerlijke modeshow, live muziek, de finale van de Fairfood filmwedstrijd, en (h)eerlijk eten.

De dag wordt geopend door Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en Fairfood-oprichter Eelco Fortuijn. Verder staat er een interactief debat op het programma, dat geleid zal worden door NCRV-presentatrice Jacobine Geel. Hieraan zullen verschillende politici deelnemen, waaronder Boris van der Ham (D66), Mei Li Vos (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Sharon Gesthuizen (SP), Helma Neppérus (VVD) en Kathleen Ferrier (CDA). Ook kan iedereen zich vergapen aan een eerlijke modeshow, genieten van live muziek uit de koker van Primal Grunt, en zal de winnaar van de Fairfood Filmwedstrijd 2007 bekend worden gemaakt. De presentatie zal in handen zijn van Froukje Jansen, bekend van het tv-programma Llinke Soep en 6Pack. En natuurlijk is er het nodige te eten en drinken. Zo geeft het bovengelegen Restaurant 11 het goede voorbeeld door faire gerechten op de kaart te zetten.

 

De Fairfood World Food Day wordt ieder jaar georganiseerd omtrent Wereldvoedseldag op 16 oktober. Deze dag, op initiatief van de Food and Agricultural Organisation (FAO) van de Verenigde Naties, brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Toch sterven dagelijks 25.000 mensen van de honger, en hebben er 854.000 niet genoeg te eten om een menswaardig bestaan te leiden. De oorzaak van deze scheve verdeling is voor een groot deel te vinden in westers handelsbeleid. Daarom vestigt Fairfood de aandacht op de bijdrage die de maatschappij zelf kan leveren aan een hongervrije wereld.

Klik hier en bekijk het compilatiefilmpje van World Food Day 2006.


Icco is de structurele partner van Fairfood

_______________________________________________________________________________________________

Over de organisatie
Fairfood is een campagne- en lobbyorganisatie die de consument aanspoort en in staat stelt om faire producten te eten en drinken. Dit zijn producten waarvan de productie en verhandeling bijdragen aan de bestrijding van honger en armoede in ontwikkelingslanden en aan de verduurzaming van productieketens. Kortom: eat fair, beat hunger.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal, neem contact op met: Stichting Fairfood, Philip Ebels, t. 020 618 8062, m. 0616145107,  e. [email protected], i. www.fairfood.org

Ter kennisgeving
Ook in relatie met Wereldvoedseldag organiseert Stichting Wereldvoedselvraagstuk meerdere activiteiten, waaronder een politiek debat onder de titel "The right to food or fuel?" op 16 oktober. Zie hier voor meer informatie.