De weg naar ondernemen in Europa.

Lekkerkerker Bert van Holten ontwikkelt site voor zoekers en aanbieders.

In Toscane wordt je als nieuwe huisarts nog net niet omarmd bij je entree en een fysiotherapeut op het Franse platteland mag rekenen op een ontvangst met alle à©gards´ .

door Jan Timmer, foto Adrie Verhoeven.

Lekkerkerk . Je huisartspraktijk in de Randstad van de hand doen en de activiteiten voortzetten op, pak ´m beet, het Franse platteland; dat klinkt aantrekkelijk. Nieuwe omgeving, de ruimte, met open armen ontvangen worden. Bert van Holten denkt de weg naar zo´n toekomst te kunnen aanbieden.

Met zijn eenmansbedrijf EuropeanCompanyMarket wil de Lekkerkerker als doorgeefluik fungeren voor ondernemers, fysiotherapeuten, tandartsen, huisartsen en boeren die hun vakmatige activiteiten willen voortzetten in een ander (Europees) land. ´ Ik kwam op het idee door een krantenartikel waarin melding werd gemaakt van een flinke leegloop van het platteland in delen van Frankrijk´, vertelt van Holten. ´De vergrijzing begint daar steeds sterker toe te slaan. In veel dorpen staan winkels, artsenpraktijken en bedrijven te koop of leeg. Er is een zo langzamerhand chronisch gebrek aan jonge mensen die de zaken willen overnemen. Een situatie die niet alleen in Frankrijk voorkomt, maar ook in delen van Italië en Noorwegen, om maar wat landen te noemen.´

In Nederland is de opvolgingskwestie al evenzeer een item dat ondernemers dicht voor hun afscheid veel zorgen oplevert. Alleen al in Groot-Rotterdam gaat het om drieduizend mensen, weet Bert van Holten. ´Het interessante is dat onderzoek uitwijst dat veel jonge mensen naar de stad trekken om daar een toekomst op te bouwen, terwijl voor al de wat ouderen liever de omgekeerde richting opgaan, naar rustiger streken dus. Alleen is dan de vraag: waar in Frankrijk vind je om maar een voorbeeld te noemen- een huisartsenpraktijk om over te nemen? Je kunt gaan zoeken in het internet-oerwoud, maar de kans dat je wat vindt is vrij klein. En à¡ls je iets op het spoor bent, moet je maar afwachten of je met een betrouwbare partij te maken hebt. Hetzelfde geldt als je wilt stoppen met je onderneming en iemand zoekt die de boel van je over wil nemen. Ook dan is het handig om een kanaal te hebben waarvan je zeker weet dat het serieuze reacties op kan leveren. Om die redenen ben ik medio november van 2008 de zestalige website e-cm.eu begonnen. Tegen een aantrekkelijk tarief zorgen wij er voor dat aanbieders en zoekers elkaar vinden. Voor beide geldt in eerste instantie volstrekte anonimiteit. Adresgegevens en namen worden niet uitgewisseld, tenzij toestemming wordt verleend door zoeker en aanbieder. Het enige wat ik doe is beide partijen met elkaar de gelegenheid geven met elkaar in contact te komen. Nee, da´s wat anders dan bemiddelen. Daar zijn andere bedrijven voor. In dat geval praat je ook over tarieven die die van mij verre overstijgen.´

Hoewel Van Holten´s ideeën positief worden beoordeeld door bijvoorbeeld Kamer van Koophandels in enkele à¢â‚¬à…“buitenlanden is het hem vooralsnog niet gelukt om een grote toeloop van zoekers en aanbieders naar zijn site te creëren. ´Aan de ene kant verbaast me dat, aan de andere kant niet´, zegt hij. ´Punt is dat het me tot nog toe niet goed gelukt is om de site en de filosofie erachter te communiceren naar mijn doelgroepen. Dat heeft enerzijds te maken met het commerciële label dat aan mijn initiatief hangt. Daarnaast blijkt adverteren in de grote media een uiterst kostbare aangelegenheid. Voor een kleine advertentie in een landelijk dagblad ben je zomaar een paar duizend euro kwijt. Allemaal leuk en aardig, maar dat kan ik niet opbrengen. Aan de andere kant krijg ik al wel aardig wat à¢â‚¬à…“hits op mijn site. Dat biedt perspectief. Ik hoop dat binnenkort het eerste aanbod wordt geplaatst en dat het balletje dan begint te rollen. In dat geval kan het heel snel gaan. Ik zou me zo voor kunnen stellen dat er ook vanuit andere landen belangstelling bestaat om elders in Europa te gaan ondernemen. Polen, Oost-Duitsland bijvoorbeeld bieden voor boeren geweldige mogelijkheden. Op het Franse platteland mag je rekenen op een ontvangst met alle à©gards. Daarnaast liggen de overnameprijzen op een voor Engelse en Nederlandse begrippen zeer attractief niveau en zijn er gebieden waarin je op alle mogelijke manieren in de watten wordt gelegd. Kortom: voor wie wat anders wil gaat een wereld open.

___________________________________________

Bert van Holten, EuropeanCompanyMarket, E-cm.eu.

Postbus 2608, 2940 AC Lekkerkerk. 0180844844

[email protected]

foto in de bijlage.