Vandaag, 8 december 2009, herdenken de Surinaamse gemeenschap in Nederland en de vele Nederlandse Suriname-sympathisanten, zoals ieder jaar, de slachtoffers van decembermoorden van 8 december 1982 in het Fort Zeelandia in Paramaribo, waarbij de militaire macht onder leiding van Desi Bouterse vijftien vooraanstaande Surinamers op gruwelijke wijze van het leven beroofde.

In 2007 is eindelijk het proces van berechting van de daders van de decembermoorden in Paramaribo van start gegaan. In november 2009 en ook deze maand reizen in Nederland wonende nabestaanden naar Paramaribo af op uitnodiging van de Surinaamse Justitie om te getuigen in dit proces. De verwachting is dat nu eindelijk een doorbraak zal worden bereikt.

Nabestaanden en vrienden zullen vanmiddag zowel in Paramaribo als in Amsterdam (20.00 uur Mozes en Aaronkerk) aandacht vragen voor de decembermoorden. In Paramaribo wordt op Fort Zeelandia een gedenksteen voor de slachtoffers onthuld precies op de plaats waar zij zo gruwelijk zijn gedood.
- Brave brothers
Tijdens de plechtigheid wordt ook een CD afgespeeld "Brave Brothers", een ode aan de slachtoffers en eerherstel. Dit lied is gecomponeerd door Jimmy Zebeda.
Verschillende omroepstations in Suriname zijn vandaag met de promotie van dit lied begonnen. Met het lied willen nabestaanden en sympathisanten vooral de jongeren in Paramaribo betrekken en tegelijkertijd eerherstel voor de slachtoffers die opkwamen voor democratie en gerechtigheid in Suriname, bewerkstelligen.

De CD, met op de hoes de foto's van de slachtoffers en het monument, zal vanaf donderdag 10 december ter verkoop worden aangeboden.
De opbrengsten zijn bestemd voor een ICT project voor MULO scholen in Suriname, juist omdat de slachtoffers dat zo gewild zouden hebben.

De nabestaanden hopen dat het lied ook in Nederland door de omroep zal worden gepromoot.