à¢â‚¬Å“ Veel mensen weten niet dat diabetes tot hart-, nier- en oogklachten kan leiden en wat ze daaraan kunnen doenà¢â‚¬

Eenderde van de mensen met diabetes kent maar twee gevolgen van diabetes. Er zijn er minstens acht. Ook de maatregelen om die gevolgen te voorkomen zijn onvoldoende bekend. Dit blijkt uit onderzoek van TNS-NIPO in opdracht van het Diabetes Fonds. Aanleiding voor het Diabetes Fonds om met de ´ domino-campagne‘˜ aandacht te vragen voor de gevolgen van diabetes. Dit in de aanloop naar de landelijke collecteweek die van 1 tot en met 7 november duurt.

Actrice Izaira Kersten heeft al jaren diabetes: à¢â‚¬Å“ Je moet je eigen motivatie zien te vinden. Goed voor jezelf zorgen. Ik wil mijn kinderen zien opgroeien. Als ik steeds meer last van mijn ogen krijg, een gevolg van diabetes, zou ik blind kunnen worden. Dus ik check mijn bloeddruk en mijn bloedsuikerà¢â‚¬. Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes vaak de mogelijke gevolgen van diabetes niet kennen en niet weten wat ze moeten doen om het in de gaten te houden. à¢â‚¬Å“ Laat staan dat mensen die nog geen diabetes hebben weten wat ze te wachten staat of wat ze zouden kunnen doen om het te voorkomen. Onze campagne is hard nodig om daar op te wijzen,à¢â‚¬ zegt Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds. à¢â‚¬Å“ Als we de gevolgen van diabetes kunnen beperken of voorkomen, is dat niet alleen voor de gezondheid van mensen zelf van belang, maar ook voor de overheid betekent het een enorme besparing op kosten. Er is zo enorm veel winst te behalen.à¢â‚¬

Ieder dag krijgen 200 mensen diabetes
In Nederland hebben bijna à©à©n miljoen mensen diabetes, waarvan 250.000 mensen zonder dat zij het weten. Bij diabetes heeft het lichaam moeite om de bloedsuiker ´normaal‘˜ te houden. Als de bloedsuiker jarenlang hoog is, lijdt het lichaam daaronder. Het gevolg is een domino-effect: hart- en vaataandoeningen, slechter zien, nierproblemen. Maatregelen die mensen zelf kunnen nemen: afvallen, bewegen en niet roken.

Verrassende filmpjes
Met een massamediale campagne wijst het fonds mensen op de informatie op www.diabetesfonds.nl. (Ervarings) deskundigen in verrassende filmpjes op de site geven informatie en steken een hart onder de riem. In samenwerking met Endemol Nederland, de producent van Domino Day, wordt via Domino Day 2009 een link gelegd met het domino-effect van diabetes. Op www.domino-e-day.nl kunnen mensen digitale stenen plaatsen. De winnaar van het spel wordt op 7 november bekend gemaakt en mag als VIP naar Domino Day 2009.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie

Op www.diabetesfonds.nl vindt u informatie, cijfers en feiten over diabetes. Voor meer informatie: Neem contact met mij op!

Website: http://www.diabetesfonds.nl

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular