Als u een kluis gaat aanschaffen moet u erop letten dat de kluis is voorzien van de juiste certficaten. Daarover bestaan nogal wat misverstanden.

Er zijn enkele certificaten die erg belangrijk zijn waardoor u zeker weet dat de kluis alle zware testen heeft doorstaan. Zo zijn de twee certificaten CEN en GRADO als het om inbraakwering gaat. Voor de brandwering zijn er de certificaten S60P en S120P. Deze laatste certificaat kan ook gevonden worden onder de naam S60DIS en S120DIS. Dit betekent dat deze kluis speciaal geschikt is voor papieren en documenten.

Elke kluis die in Europa wordt gefabricieerd, voldoet al aan de CEN normering. Deze kluizen zijn in tegenstelling tot de GRADO kluizen vaak wel iets duurder, maar uw verzekeringsmaatschappij zal deze kluis eerder accepteren als een goede kluis dan een GRADO gecertificeerde kluis. Kluizen met het keurmerk GRADO zijn zeker niet slecht, maar worden buiten Europa geproduceerd. Deze worden dus met een ander certificaat gekenmerkt.

Het certificaat S60P of S120P zijn certificaten die naast het CEN certificaat worden toegevoegd. Uw kluis kan dus een certificaat CEN hebben, maar daarnaast ook S60P. Beide keurmerken staan dan op de kluis. Deze keurmerken zijn bedoeld om de brandwering van de kluis aan te geven, waarbij de S60P de lichtste categorie is, en de S120P de zwaardere categorie. Mocht u toch nog meer eisen stellen aan uw kluis kun u ook naar de nomering S60DIS of S120DIS kijken. Deze kluizen staan garant voor uw documenten in een brandhaard. In een kluis met S60P of S120P certificering zal uiteraard uw document ook wel veilig zijn, maar mocht er toch om een of andere reden iets mis zijn met de inhoud van uw kluis zal de verzekering wel eens moeilijk kunnen gaan doen. U moet voor u zelf dus even goed nagaan wat u in de kluis wilt gaan leggen.

Zo ziet u dat er nogal wat komt kijken bij de normering en certficering van kluizen. Als u dus een kluis gaat aanschaffen