(Persbericht) Amsterdam Nog niet zo lang geleden wilde schrijfster Anita van Breukelen een thuiscursus Spaans volgen. Al bladerend door de informatiefolder besloot ze dat het in plaats van Spaans een cursus à¢â‚¬Å“Korte verhalen en romans schrijvenà¢â‚¬ moest worden. Geen verkeerde keuze, want met een van haar korte verhalen won ze een door het tijdschrift Libelle uitgeschreven verhalenwedstrijd. Nu ligt haar debuutroman Kiezen of delen in de winkel.

Kiezen of delen, een pakkende titel die verwijst naar de hoofdpersoon: tandartsassistente Isabel. Tevens slaat de titel terug op Isabels moeder die het leven relativeert aan de hand van spreekwoorden en gezegdes.
Waarom heeft Anita gekozen voor dit onderwerp? Werkt de schrijfster misschien zelf bij een tandarts of heeft ze enige affiniteit met deze branche?
´Nee, niets van dat alles‘˜, zegt Anita. ´Net als waarschijnlijk iedere Nederlander sta ook ik niet te juichen als ik naar de tandarts moet; hoe aardig, kundig en begripvol mijn huidige tandarts ook is. Op zeer jonge leeftijd ben ik met mijn driewieler over de kop geslagen en plat op mijn gezicht gevallen. De wortels van mijn voortanden zijn toen beschadigd. Ontelbare wortelkanaalbehandelingen, operaties door diverse kaakchirurgen, kronen en een brug volgden. Deze ervaringen, plus een klein artikel in de krant over een tandarts die van wanpraktijken werd beschuldigd, zetten me aan het denken, fantaseren en uiteindelijk aan het schrijven van een à¢â‚¬Å“tandartsromanà¢â‚¬. In Kiezen of delen staat de 29-jarige Isabel voor een moeilijke keuze. Gaat ze samenwonen met haar oudere vriend Joost die vooral aandacht heeft voor zijn werk en zijn opstandige puberdochter Angela? Of gaat ze in op de avances van haar nieuwe baas, tandarts Laszlo, ondanks de negatieve uitingen van haar collega Margo?‘˜

Bekroning

´Dit boek is de bekroning van mijn doorzettingsvermogen‘˜, vertelt Anita. ´Ik ben er compleet voor gegaan. Ik heb er ontzettend veel tijd ingestoken en bleef in mijn droom geloven. Zoals gezegd begon alles met die cursus à¢â‚¬Å“Korte verhalen en romans schrijvenà¢â‚¬. Ik werkte toen parttime als secretaresse/boekhoudster bij een natuursteenhandel. Naast mijn werk en de zorg voor mijn gezin had ik zin om thuis een cursus te volgen. Toen ik de proefles had ontvangen, was ik meteen verkocht. Momenteel heb ik een parttime baan als baliemedewerkster op een middelbare school. Aan de cursus Spaans ben ik nog steeds niet toegekomen.‘˜
Was het niet moeilijk om een boek te schrijven?
´Bij een boek dien je totaal anders te werk gaan dan bij een kort verhaal. Ik moest me gaan afvragen welk genre ik wilde vertegenwoordigen en hoe de plot zich zou ontwikkelen. Verder moesten de karakters worden verdiept en de beschrijvingen uitgebreider. Het was een leerzaam proces om te ondergaan en op dat gebied ben ik echt een ervaring rijker.‘˜
Intussen is Anita volop bezig met haar tweede liefdesroman die zich afspeelt in Egypte. Voorlopig is ze dus nog niet uitgeschreven. In haar hoofd borrelen genoeg ideeën. Een vaste column in een tijdschrift of op een website is in ieder geval de volgende droom die ze najaagt.

Zondagmiddag 2 oktober, van 15.00 tot 17.00 uur, vindt de boekpresentatie plaats van Anita‘˜s debuutroman Kiezen of delen bij Plantage boekhandel Van der Plas, Buikslotermeerplein 70, Amsterdam. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Kiezen of delen, liefdesroman
Auteur: Anita van Breukelen
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978-90-8660-165-3
Omvang: 228 pag.
Prijs: € 17,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel