Met de voorzichtige opleving van de economie zullen ondernemers vaker beginnende bedrijven opzetten, en bestaande bedrijven wellicht in uitbreidingen investeren. Maar hoe kan je dat nou milieubewust doen zonder je budget te overschrijden?

In een tijd waar groen ondernemen, tegengaan van verspilling en co2 neutraal zijn dagelijkse steekwoorden in het nieuws zijn is het voor elk bedrijf interessant om deze woorden aan zich te kunnen verbinden. Maar gezien de staat van de economie is het investeren in kostbare groene projecten niet populair bij de financieel afdelingen van het bedrijf: men moet zich aan het budget houden.

Recycling
Sinds enige tijd moet men bij recyclen waarschijnlijk denken aan "It's really broken", gevolgd door een met een zwaar Nederlands accent gezongen liedje. Maar niet alle recycling vindt bij de milieustraat plaats, en niet alles wat weggedaan wordt gaat kapot.

"Er kan veel bespaard worden op het hergebruik van artikelen die nog prima in orde zijn.", verteld B. Roelofsen, een ondernemer in de kantoorbranche, "In tijden van crisis gaat er gewoon veel weg: reorganisaties, verhuizing naar goedkopere panden, noodvoorraden die teruggedrongen worden. Noem maar op. Dat spul is nu allemaal beschikbaar en vaak nog van eersteklas kwaliteit."

Hij doelt daarmee op de nieuwe website www.duurzamebedrijfsinrichting.nl. Op die website kunnen ondernemers hun kantoorinrichting aanschaffen die al eens gebruikt is. Milieuvriendelijk, vindt de winkel, want het gaat om spullen die niet uit nieuwe grondstoffen gemaakt hoeven te worden. Doordat het niet weggegooid wordt, scheelt dit ook in de afvalproductie.

Kosten
Die verhalen zijn bekend. Om groen te ondernemen moet je echter altijd eerst groen investeren, om het een beetje over de Amerikaanse boeg te gooien. Duurzamebedrijfsinrichting.nl beweert van niet. "Bij Duurzamebedrijfsinrichting.nl koopt u zo goed als nieuwe kantoormeubelen die wij aanbieden tegen prijzen ver onder de nieuwprijs.", staat er op de website.

Als we dan echter naar de prijzen kijken, zien we dat een bureau toch echter niet voor een paar tientjes te krijgen is.
"Dat klopt.", vertelt een medewerker, "Onze spullen zijn ook niet goedkoop. Het zijn topmerken als Ahrend, Mewaf, Steelcase, Svoboda en meer. Onze klanten willen namelijk wel gewoon goed meubilair inkopen."

Kantoor is vol
Het kantoor staat al vol, en dat is jammer. Want wij zijn overtuigd: recycling van bestaand materiaal is de ideale manier om zonder veel kosten of moeite een steentje bij te dragen aan een duurzaam ondernemersklimaat.