Sinds begin 2009 telt Nederland haar eerste producent van keramische zwembaden. Pool Luxx uit Gilze-Rijen? (Noord-Brabant) produceert al jaren polyester zwembaden in hun eigen fabriek. Recent heeft zij haar productiemethode verbeterd door monoblock zwembaden te bouwen met polyester à©n keramiek. Voor Nederlandse consumenten zijn deze duurzame zwembaden daarom toegankelijk geworden. Voorheen moesten deze baden worden geimporteerd uit Australië of de USA.

Steeds meer privezwembaden in de tuin
Een zwembad in eigen tuin is een droom die voor steeds meer mensen werkelijkheid wordt. De mogelijkheden worden steeds groter, productietechnieken beter en het aantal leveranciers en importeurs neemt toe. Wie een zwembad wil aanleggen in eigen tuin, heeft inmiddels de keuze uit onder meer bouwkundige zwembaden, kunststof zwembaden of een polyester bad. Bouwkundige zwembaden (ook wel bekend als een ´folie bad´), zijn het meest bekend. Het voordeel van een bouwkundig bad is dat u zelf het formaat van het zwembad kunt bepalen. De kosten voor het aanleggen zijn bovendien lager dan bij bijvoorbeeld een polyester zwembad. Bouwkundige zwembaden zijn echter zeer onderhoudsintensief en verbruiken veel energie. Het water moet elk jaar worden ververst. Om algen in het water te voorkomen, dienen veel chemicalien te worden gebruikt. En omdat de wanden slecht isoleren, kost het verwarmen van een bad veel enenergie.

Opkomst van monoblock zwembaden
Door de vele nadelen van bouwkundige zwembaden, zijn monoblock zwembaden afgelopen jaren sterk in opkomst gekomen. Een monoblock zwembaden is, zoals het woord al zegt, een bad dat bestaat uit 1 vorm. Het voordeel is dat het snel en eenvoudig kan worden aangelegd en minder onderhoud vergt. Het nadeel is dat u moet kiezen tussen standaard formaten. Er komen echter steeds meer formaten op de markt, van ronde vormen tot strak moderne baden.

Milieuvriendelijk en duurzaam
Energiebesparing en duurzaamheid krijgen een steeds belangrijkere plaats in ieders agenda. Niet alleen in verband met het milieu, maar zeker ook uit oogpunt van kostenbesparing. Pool Luxx draagt bij aan deze positieve ontwikkeling door de productie van keramisch polyester zwembaden. Bij een zwembad wat is geproduceerd met polyester en keramiek, is geen jaarlijkse watervervanging meer nodig. Duizenden liters water worden dus bespaard. Omdat de wanden van keramische zwembaden een hoge isolatiewaarde hebben, wordt veel minder energie gebruikt bij verwarming van het water. Door de gladde wanden heeft het bad 66% minder chemicaliën nodig. De wanden zijn namelijk 90% zelfreinigend. Het water is daarom schoner en beter voor de gezondheid.

Hoewel Pool Luxx inmiddels de meest duurzame en milieuvriendelijke zwembaden produceert en levert in de Benelux, blijft men bezig met innovatie. Door de ontwikkeling van diverse mallen en formaten, passen de baden in steeds meer typen tuinen. Ook wordt er momenteel gewerkt aan keramische zwembaden voor op boten.